2Doc Kort: Brief aan de president

Human. Bobi Wine, hiphopper en vooraanstaand oppositieleider in Oeganda, werd in augustus vorig jaar wereldnieuws. Op 14 augustus werd er een aanslag op hem gepleegd in hoofdstad Kampala. Zijn chauffeur kwam om, Bobi overleefde ternauwernood. Vlak daarna werd hij gearresteerd en gemarteld.

Demonstraties in heel Oeganda en veel buitenlandse druk zorgden voor zijn vrijlating. Wine vertrok naar de VS om te herstellen waarna hij terugkeerde naar Oeganda. Daar pakte hij de draad van zijn muziek én het verzet tegen president Museveni weer op.

De Zuid-Afrikaanse regisseur Khalo Matabane vergezelde Bobi Wine in het land bij de opnames van een nieuw album en de bijbehorende videoclips. Zoals die van Time Bomb, een lied over jongeren zoals hijzelf, die een tijdbom vormen voor presidenten zoals Museveni in Oeganda, die zich al generaties lang alle macht en rijkdom van Afrika toeëigenen.

Maandag 1 april 2019, 23.20 uur op NPO 2.
Brief aan de president maakt deel uit van 2Doc Kort, een serie korte actuele documentaires van Human en Deep Focus Webdocs voor NPO 2, NPO 2 Extra en NPO Start.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV