Aanloop naar de tweede ronde van de Presidentsverkiezing Guinee-Bissau

Aanloop naar de tweede ronde van de Presidentsverkiezing Guinee-Bissau

Jan van Maanen. De tweede ronde van de presidentsverkiezing in Guinee-Bissau wordt gehouden op zondag 29 december. De eerste ronde was op 24 november en Domingos Simões Pereira won die met 40,1% met op de tweede plaats Umaru Sissoko Embalo met 27,5%. Hierbij een overzicht van wat er sindsdien gebeurde.

28 november: Een Senegalese krant (Dakar Times) kopt: ‘kandidaat van Qatar in tweede ronde’. Daarbij refererend aan aan de fundamentalistische trekken van Sissoco? Of kreeg hij werkelijk financiële steun uit Qatar ?
2 december: Carlos Gomes jr, (goed voor 2,7%) ondertekent overeenkomst met MADEM dat hij Umaru Sissoko gaat steunen in de tweede ronde. ‘VERKOCHT !’ roepen velen (hij zou voor zijn steun een vergoeding hebben gekregen voor gemaakte campagne kosten).
3 december: De loting is verricht voor de tweede ronde: DSP krijgt plaats 1 op het stembiljet en dus Sissoko plaats 2.
3 december: Het nationale ondersteuningsteam van Carlos Gomes jr verklaart het niet met hun kandidaat eens te zijn en steunt niet Sissoko maar DSP. Ook de oude vader van Carlos Gomes heeft inmiddels een groot ‘Stem DSP’ spandoek aan zijn flat gehangen.
3 december: Nuno Nabiam (goed voor 13,2% in de eerste ronde) tekent in Dakar (Senegal) een overeenkomst met MADEM dat hij ook Sissoko zal steunen. Een domme zet om dat in Dakar te doen want dat geeft brandstof aan het verhaal dat de MADEM gesteund wordt door de president van Senegal, Macky Sall. Het verhaal gaat al langer dat DSP en de Senegalese president het niet met elkaar kunnen vinden.
3 december: Daar heb je het al: de verliezer van de tweede ronde van de presidentsverkiezing in Senegal van februari 2019, Ousmane Sonko verklaart DSP te steunen.
3 december: Facebook ontploft! Boze Nuno Nabiam supporters zijn tegen het pact dat hun leider tekende met Sissoko.
4 december: Nuno Nabiam keert terug in Bissau en verklaart laconiek dat de overeenkomst voor steun aan Sissoko alleen voor hem geldt. Wat anderen in de partij er van vinden en wat zijn kiezers doen, mogen ze zelf weten. Ja, met Nuno is het gezellig akkoorden tekenen! Sissoko aast op de 13,2% van Nuno Nabiam maar met deze uitleg zal dat weinig zoden aan de dijk zetten en blijft Sissoko met een dode mus achter.
7 december: Een stuurgroep binnen de PRS verklaart zich tegen het officiële stemadvies van de PRS richting Sissoko en roept PRS aanhangers om op DSP te stemmen. Hadden we al een verdeelde APU-PDGB, nu dus ook gerommel binnen de PRS (dat al langer bestaat sinds het enorme verlies van de PRS met de parlementsverkiezing van maart jl.)
7 december: Zoals verwacht: José Mario Vaz tekende een overeenkomst met Sissoko/MADEM dat de ‘overheveling’ van zijn stemmers (12,4%) naar de ‘Generaal van het Volk’ moet bewerkstelligen. Net als bij Carlos Gomes jr en bij Nuno Nabiam zijn de reacties nogal laconiek. De christelijke/animistische manjaco cultuur van Vaz staat nogal ver af van de licht-fundamentalistische moslims van Sissoko. Daarnaast heeft de overeenkomst geen politieke inhoud (zowel Vaz als Sissoko hebben geen programma) en is ingegeven door wrok tegenover DSP. Tenslotte was Vaz een onafhankelijke kandidaat en heeft niemand precies een idee waar, buiten manjacoland (Canchungo/Cachew/Caio) de aanhang van Vaz verder zit.
11 december: Baciro Djá (met 1,3% de grootste van de kleintjes) spreekt zich in een vlammend betoog uit tegen tribalisme en het mengen van geloof en politiek en steunt DSP.
12 december: Het APU-PDGB bestuur tekent een steunovereenkomst ten faveure van DSP met de PAIGC. En dat terwijl APU-PDGB president en ex-kandidaat Nuno Nabiam, dus Sissoko steunt. Het gaat er gezellig toe in die partij. Ze zijn net zo verdeeld als de PRS. Het APU-PDGB bestuur bevestigt nogmaals dat ze achter de overeenkomst blijven staan die ze met de PAIGC tekende over de regeringssamenwerking. Zoals bekend hielp de APU-PDGB (5 zetels) de PAIGC (47 zetels) aan een meerderheid in het parlement.
13 december: De officiële campagne is begonnen en duurt tot vrijdag 27 december. We kunnen dus met de kerst gezellig naar een politieke bijeenkomst. Bekend is al wel dat Nuno Nabiam meereist met Sissoko naar Balantagebied en dat José Mario Vaz meegaat naar Cacheu en Canchungo waar voornamelijk manjacos wonen. Voorlopig houd ik het op een uitslag met 55% voor DSP. DSP dus de nieuwe president van Guinee-Bissau vanaf 31 december (mits het tellen snel genoeg gaat). Ik meld me weer aan het einde van de campagne.