Afrikaanse landen scoren laag op vlak van innovatie

IPS. In de top 100 van meest innovatieve landen ter wereld staan slechts acht Afrikaanse landen. Ook de onderste top tien – de minst innovatieve naties – is overwegend Afrikaans. Dat blijkt uit de Global Innovation Index 2018.

De Global Innovation Index (GII) deelt landen in aan de hand van de mate waarin ze innovatief blijken. Hiervoor worden componenten gemeten zoals menselijk kapitaal, onderzoek, business, de output en resultaten van innovatieve projecten.

Volgens de index, een uitgave van de World Intellectual Property Organization (WIPO), Cornell University in de VS en de Business- en managementschool Insead, zijn de acht Afrikaanse landen in de top honderd Zuid-Afrika (58e plaats), Mauritius (75), Kenia (78), Botswana (91), Tanzania (92), Namibia (93), Rwanda (99) en Senegal (100).

Van de 126 landen in de lijst staan ook acht Afrikaanse landen in de top tien van de minst innovatieve landen: Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee, Niger, Nigeria, Togo en Zambia. In totaal komen er 29 Afrikaanse landen voor in de GII.

Rol van de overheid
Volgens Insead-medewerker en coauteur van de GII, Bruno Lanvin, werden de data waarop de lijst zich baseert bekomen van overheden en ministeries, bureaus voor statistiek en internationale openbare en private bronnen.

Een klein aantal economieën rapporteerde onvoldoende data over innovatie en werden daarom niet mee opgenomen om het geheel van de resultaten niet te vertekenen, legt Lanvin uit. De index wil immers een middel zijn waarmee de mate van innovatie correct kan worden gemeten en worden vergeleken ten opzichte van andere landen.

Het succes van goed scorende landen wijt hij aan de rol van hun overheden. “Een van de belangrijkste redenen voor een topprestatie is meestal het aanhoudende streven naar een innovatie-agenda over een voldoende lange periode en op de hoogste beleidsniveaus. Dit vertaalt zich in een verbetering van innovatie-input en -output zoals gemeten in de GII”, zegt Lanvin.

Drones in Afrika scoren goed
De GII laat ook zien hoe sommige economieën worden beschouwd als efficiënte innovators, wat betekent dat ze het rendement maximaliseren met kleinschalige innovatie. Kenia staat bijvoorbeeld wereldwijd gerangschikt op de 78e plaats in de innovatieranking, maar in de ranking voor innovatie-efficiëntie staat het land veel hoger, op de 41e plaats.

Volgens Lanvin zullen een aantal Afrikaanse landen naar alle waarschijnlijkheid vrij snel stijgen in de wereldwijde ranglijst – tenminste als ze innovatiebudgetten blijven ondersteunen en prioriteit geven aan rapportage over innovatieve projecten. Deze landen zijn volgens hem: Botswana, Kenia, Mauritius, Mozambique, Rwanda, Zuid-Afrika, Tanzania en Tunesië.

Francis Gurry, directeur-generaal van WIPO, zegt aan SciDev.Net dat de grootste innovatieve projecten in Afrika te vinden zijn in de sector financiën, nieuwe verwarmingssystemen en energieopslag. Ook innovatie op vlak van drones – vooral voor de levering van medicatie- zit in Afrika in de lift.

Bron: SciDev.Net

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV