Akkoord bereikt over overgangsregering in Soedan

Akkoord bereikt over overgangsregering in Soedan

NU.nl. De militaire machthebbers en de Soedanese oppositie hebben een akkoord bereikt over een overgangsregering. Dat meldt de bemiddelaar van de Afrikaanse Unie. De overgangsperiode gaat drie jaar duren.

De oppositie en de legerleiding vormen beide een eigen raad en regeren dan afwisselend het land. Daarnaast komt er een technocratische regering en wordt er een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar gewelddadige ingrepen door het leger en de politie tijdens betogingen van de afgelopen tijd.

De gesprekken tussen de verschillende partijen waren afgelopen woensdag weer begonnen, nadat het overleg lange tijd stil had gelegen. Al die tijd zijn de protesten doorgegaan.

Doden als gevolg van protesten
Protesten zijn sinds december 2018 gaande in Soedan. In eerste instantie richtte dat protest zich tegen het beleid van de toenmalige president Omar Al Bashir, maar nadat hij op 11 april werd afgezet door de leger gingen de protesten door.
Burgers en oppositie willen een burgerregering die het land zal leiden tot aan de nieuwe verkiezingen. De militaire machthebbers in Soedan grepen vervolgens hard in. Er vielen al meer dan zestig doden als gevolg van de protesten.