All-girls robotica team uit Ghana wint World Robofest Championship in de VS

All-girls robotica team uit Ghana wint World Robofest Championship in de VS

Ismail Akwei – Face2face Africa. Ghana presenteerde een all-girls robotica team voor de senior divisie van het World Robofest Championship in de Verenigde Staten en ze wonnen de eerste prijs door teams te verslaan uit de Verenigde Staten, Mexico, Egypte, Zuid-Korea en tientallen anderen.

Met de naam Team Acrobot domineerden de negen meiden van de Methodists Girls High School in de oostelijke regio van Ghana de 10 brede en uitdagende categorieën van het kampioenschap die werden gehouden van 16 tot 18 mei aan de Lawrence Technological University (LTU) in Southfield, Michigan.

De categorieën bestonden onder andere uit complete robotmissies, robots ontwikkelen om problemen met camera’s op te lossen, verrassingsmissies, muziek, dans en kunst, flessen of tegenstanders van tafel duwen en een parade van robots.
Het team uit Ghana kon een robot bouwen die dozen rangschikte volgens een binair getal dat ze tijdens de wedstrijd kregen. Deze missies werden succesvol afgerond.

Team Acrobot was niet het enige team uit Ghana. Het West-Afrikaanse land presenteerde ook een team voor de junior divisie, Team Cosmic Intellect. Het team van vijf jongens van de Mikrobot Academy in Ghana werd zesde van de 52 teams in de divisie.

Ghana Robotics Academy Foundation
De twee teams kwalificeerden zich op het niveau van het nationale kampioenschap, de Robotics Inspired Science Education (RISE)-wedstrijd, georganiseerd door de Ghana Robotics Academy Foundation in januari. Ze versloegen verschillende teams voordat ze zich kwalificeerden voor het World Robofest Championship.
De Ghana Robotics Academy Foundation is opgericht door Dr. Ashitey Trebi-Ollennu, Ghanese robotica-ingenieur bij NASA en de hoofdingenieur van de technische groep voor de mobiliteits- en manipulatiegroep in het Jet Propulsion Laboratory. Hij is een van de leidende ingenieurs achter NASA’s Mars Rover en InSight-projecten.

Robofest
Robofest wordt georganiseerd sinds 1999 om studenten de mogelijkheid te bieden om principes van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM) te beheersen, evenals computerwetenschappen (CS), communicatie, kritisch denken, teamwork en probleemoplossende vaardigheden tijdens het ontwerpen, bouwen en programmeren van robots.

Sinds de start van Robofest hebben meer dan 25.000 studenten deelgenomen uit verschillende landen van over de hele wereld. De teams strijden in de junior, senior en hogeschooldivisies.

Alle geregistreerde deelnemers ontvingen medailles en gepersonaliseerde certificaten, winnaars van de kwalificatiewedstrijden en kampioenschapsrondes kregen trofeeën.