Amandine

Meta Bindinga. Amandine is in dienst van een schoonmaakbedrijf dat wordt ingehuurd door de limonadefabriek waar mijn huisgenoot L. voor werkt. Zij is onze hulp in de huishouding en een geschenk uit de hemel. Niet omdat ze zo geweldig poetst of vanwege haar bescheiden persoonlijkheid, maar omdat je niet om haar heen kunt.

Iedere twee weken zit er een nieuw nylon kapsel op haar hoofd genaaid. Als zij aan het woord is zet ze haar mening kracht bij door nadrukkelijk te praten, met haar linkerhand in de zij en haar rechterwijsvinger in de lucht. Ze wijst en prikt hiermee naar een denkbeeldig doelwit alsof ze duelleert in een schermwedstrijd.

Ze is ook goedlachs, ondeugend en ondernemend en zonder haar zou mijn leven in Bouaflé, het Vinex aan de Marahoué, ondraaglijk saai zijn.

Amandines salaris is best redelijk en natuurlijk heeft ze het met ons getroffen. Verder ritselt en scharrelt ze er altijd bij. Ze heeft een tijd lang blokken ijs verkocht aan huis, maar dat handeltje loopt niet meer zo. Eerst was het vriesvak van haar koel-vries combinatie kapot, daarna was er te weinig aanloop in haar straat door werk aan de weg en inmiddels hebben meer mensen in haar wijk een koelkast in huis.

Gelukkig zuigen wij heel wat flessen mineraalwater leeg op weekbasis en Amandine verkoopt ze door. Win-win want het plastic wordt gerecycled en zij verdient er een zakcentje mee.

Als we op de markt samen boodschappen doen vraagt ze rustig om haar commissie, ‘ou est mon cadeau?’, want ten slotte brengt ze een blanke klant mee die goed betaalt en ruim inslaat.
Ze krijgt dan in natura uitbetaald. Laat je fantasie niet met je aan de haal gaan, want dit betekent simpelweg uitbetaling in de vorm van een paar tomaten, een uitje of een maggiblokje.

Momenteel is Amandine uitzinnig van vreugde, want haar nieuwe handeltje loopt als een tierelier. Zij maakt thuis een mengsel van melk, gecondenseerde melk en een yoghurtdrankje, doet deze ‘lait’ in kleine flesjes of plastic zakjes en gooit het bij ons in de vriezer. Dit gekoelde drankje vindt gretig aftrek op ons wooncomplex. Schoonmakers, tuinmannen, elektriciens…ze weten allemaal de weg naar onze keukendeur te vinden.

En stréng dat ze is…Ik hoor haar van-de- week iemand toespreken, ‘Nee. Meteen betalen, wij doen hier niet aan krediet’.

Gelijk heeft ze natuurlijk, maar ‘wij’ doen niet aan krediet…:P Maar OK. Dat is een ander verhaal.

Meta Bindinga (1964) is leraar Engels en blogger. Zij studeerde in Amsterdam en woonde na haar studie in Mijdrecht, Jakarta, Willemstad (Curacao), Houten Vinex en Istanbul. Sinds twee jaar woont ze in een dorp in het hart van Ivoorkust, naast de limonadefabriek waar haar man L. werkt. Samen hebben ze twee volwassen kinderen die in Europa wonen. Meta blogt en schrijft korte verhalen over het leven van alledag in haar stukje Afrika. Haar grootste inspiratiebron is Amandine, de hulp in de huishouding.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV