Bank beschermt Afrikaanse cacaoboeren

IPS. Cacaoboeren in Ivoorkust en Ghana krijgen steun van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB) om de volatiliteit van de cacaoprijzen te verminderen. In de afgelopen zes maanden daalde de cacaoprijs met 40 procent.

De AfDB maakte gisteren bekend in de afrondende fase te zitten van gesprekken met beide landen. Ivoorkust produceert en exporteert wereldwijd de meeste cacao. Ghana is eveneens een grote producent.

Enkele details over de plannen zijn al bekend. De bank gaat beide landen helpen bij het opzetten van een Marktstabiliseringsfonds en een Handelscommissie voor productiemanagement.

De AfDB heeft ook ingestemd met een Industrialiseringsfonds dat de industrie verder moet laten groeien. Dat fonds moet regionale markten ontwikkelen voor bijproducten en binnenlandse verwerking van de cacao voor die Afrikaanse markten op poten zetten.

Consumptie stimuleren
Doel van de maatregelen is de consumptie van cacao te stimuleren. Ivoorkust en Ghana kampten in de afgelopen maanden met een cacao-overschot. Dat was een gevolg van een beter dan gebruikelijk oogstseizoen. Daarnaast nam de wereldwijde vraag iets af.

Beide landen hebben samen om een lening van 1,2 miljard dollar gevraagd van de AfDB, onder meer om cacaoziekten te bestrijden, opslagfaciliteiten te bouwen en verwerking en consumptie te bevorderen. De opslagfaciliteiten kunnen gebruikt worden om de cacao op te slaan, zodat die niet direct na de oogst verkocht hoeft te worden.

Nigeria, Kameroen en Togo
Akinwumi Adesina, voorzitter van de AfDB, zei tijdens een driedaags bezoek aan Ghana begin deze maand dat Ghana en Ivoorkust samen goed zijn voor 64 procent van de wereldwijde cacaoproductie. Beide landen hebben echter nauwelijks invloed op de markten.

Joseph Boahen Aidoo, ceo van de Ghana Cocoa Board (Cocobod), benadrukte tijdens het bezoek van Adesina dat het belangrijk is de plaatselijke consumptie te verhogen. “Toegevoegde waarde creëren is de enige manier om invloed op de markt te krijgen. Momenteel worden de internationale prijzen bepaald door de beurzen van New York en Londen.”

De prijs van cacao is in de afgelopen zes maanden met bijna 40 procent gedaald, van ongeveer 3000 dollar per ton naar gemiddeld ongeveer 1900 dollar per ton.

Adesina zei dat de AfDB overweegt de steun op termijn uit te breiden naar andere cacao producerende landen zoals Nigeria, Kameroen en Togo.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV