Betaalbare protheses in Afrika door 3-D printen

Betaalbare protheses in Afrika door 3-D printen

NASF. Mariatsu is een jonge Sierra Leonese vrouw van begin dertig. Haar linkerarm houdt ze verstopt onder haar rok. Ze schaamt zich voor haar hand die mist: een herinnering aan de bloedige burgeroorlog die hier tot 2002 woedde. Duizenden mensen werden verminkt, hun ledematen afgehakt. Mensen als Mariatsu doen niet mee in de maatschappij: ze worden gediscrimineerd en leven vaak in bittere armoede. Maar dat duurt niet lang meer.

Nederlands Albert Schweitzer Fonds, Radboudumc en Universiteit Twente steunen Lars (31, chirurg in opleiding) en Merel (25, student Technische Geneeskunde) bij inrichten 3D-Lab en startten 10 september 3D-Lab crowdfunding campagne. Zij maakten een prothese voor Mariatsu, aan de hand van de modernste 3D-print technieken. Een revolutionaire innovatie die betaalbare protheses binnen het bereik van duizenden patiënten in Afrika kan brengen. Vol trots laat Mariatsu haar nieuwe arm zien aan iedereen die maar wil. Ze gebruikt haar geamputeerde arm volop, bijvoorbeeld om haar nieuwe baby’tje op te tillen. Ze telt weer mee en kan de toekomst aan.

Merel is 25 jaar, student Technische Geneeskunde aan de Universiteit van Twente en loopt stage in 3D lab in het Radboudumc. Lars is 31 jaar en chirurg in opleiding. Lars is (mede) oprichter van het 3D lab in het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis, het 3D printlab op de afdeling traumachirurgie van het Radboudumc en in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone.

Voortgaand op het initiële succes van de eerste experimentele 3D geprinte protheses willen pioniers Lars en Merel nu een compleet 3D-printlab realiseren in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone. Zij doen dit in samenwerking met de opleiding Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente en onder begeleiding van het 3D-lab in het Radboudumc. In het 3D-Lab zullen goedkope, goede protheses, spalken en braces worden geproduceerd met behulp van 3D-print techniek. Deze techniek kan duizenden patiënten in Afrika gaan helpen aan betaalbare protheses.

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) benoemde Lars Brouwers en Merel van der Stelt tot eerste NASF Gezondheidspioniers en helpt hen het 3D lab te verwezenlijken. Een NASF Gezondheidspionier is iemand die nieuwe wegen en terreinen van gezondheidszorg ontsluit in Afrika, in de voetsporen van Albert Schweitzer. Op 10 september lanceren Lars en Merel in samenwerking met het NASF de 3D-Lab crowdfunding actie, waarmee ze hun droom voor een volledig functionerend 3D-Lab in Sierra Leone hopen te kunnen realiseren. Merel: “We zijn zeer gemotiveerd om dit project verder vorm te geven en kunnen niet wachten tot we aan de slag kunnen. Zo kunnen we patiënten in lage inkomsten landen met weinig middelen betere kansen bieden op een goede toekomst en voorkomen we dat ze in moeilijke omstandigheden moeten leven of zelfs worden uitgesloten door hun handicap.”

Het minimaal benodigde bedrag van 6.000 Euro moet vóór 10 oktober 2019 gehaald zijn. Mensen die Lars en Merel mee willen helpen het 3-D Lab te realiseren kunnen gaan naar www.nasf.nl. Doneren kan vanaf 10 september 2019. 100% van donaties wordt ingezet voor realisatie van het 3D-Lab.