Bonne année, Bamako!

Aart van der Heide. Bamako. Een stad van meer dan 3 miljoen inwoners waar veel gebeurt. De snelst groeiende stad van Afrika lees je vaak. Na Johannesburg en Nairobi misschien wel de meest interessante stad in Afrika maar ook van francofoon Afrika. De stad waar veel buitenlanders komen vanwege het boeiende muziekleven. Ik ben weer in deze stad waar ik me thuis voel.

Nieuwjaarsavond nam ik een Nederlandse muziekliefhebber mee naar de Mistral waar ik vaak iets ging drinken met m’n overleden vriend. Ik ben al 30 jaar klant bij de eigenaar. We stapten uit de taxi en drommen mooie auto’s stonden op het parkeerterrein. Er was een muziekavond. Ik werd meteen langs de kas geleid en er werd me een achterdeur gewezen om in de bar bij de eigenaar te komen. Toen hij me zag kreeg ik een zeer hartelijke begroeting. Ik kreeg meteen een glas drinken in mijn handen en we werden naar de binnenplaats geleid waar een groot muziekfestival zou plaatsvinden: Mariam Bah, een jonge vedette van 26 jaar, zou gaan zingen. We kregen een mooie plaats om te zitten. Het orkest speelde een variatie van het volkslied en na twee uur wachten verscheen Mariam Bah op de buhne. Er zaten wel 2000 jonge mensen waarvan het merendeel vrouwen in prachtige kleding te wachten. Toen Mariam Bah begon te zingen begon iedereen enthousiast te gillen. Vele mobieltjes gingen omhoog om foto’s te maken. De Nederlandse muziekhebber uit Den Bosch was diep ontroerd van dit gebeuren. Wij waren de enige blanken.

Vrijdagavond ga ik met de zoon van mijn overleden vriend lekker eten en drinken. Het is de verjaardag van de sterfdag van zijn moeder en de geboortedag van mijn vader. Daarna breng ik de cadeautjes naar zijn jongere zussen. Vervolgens gaan we naar de Mistral waar ik regelmatig met zijn vader kwam. Daar gaan we een lekker biertje drinken. Ik zie nu al uit naar deze dag.

Bamako is heel groot geworden. Vanmiddag achter op de bromfiets naar een lokale markt geweest. Duizenden mensen die iets proberen te verkopen om op die manier wat te verdienen. Veel armoede. In een zijstraat worden automotoren gerepareerd door veel jonge jongens. Dit is hun school en hopelijk blijven ze dit hun hele leven doen. ‘s Avonds kunnen ze niet naar een Pauw of Jinek kijken. Dat is voor intellectuelen die mogen nadenken en discussiëren over democratie en empowerment. Voor hen is het gewoon overleven.

Ik zat vanmiddag op weg naar de notaris in een oude taxi. De taxichauffeur was niet op de hoogte dat de president zijn vijfde eerste minister heeft benoemd. De man die secretaris van het presidentiële paleis (precidence) was is nu eerste minister geworden. Hij is niet geliefd maar een zeer kundig en daarbij geslepen man. Minister van defensie, van buitenlandse zaken, hoofd van de geheime dienst enz. onder bijna alle presidenten na 1991. Hij is opgeleid in Oost Duitsland en ik denk dat hij gevormd is door de STASI. Ooit was hij een journalist. Zeer kundig maar ook gevreesd. Zijn achternaam is Maiga, komende uit Gao en verwant aan de first lady!

Ik volgde vanmorgen een discussie op internet over de programma’s van de politieke partijen. De strekking was dat er bijna geen partij is met een programma. Elke partij is gevormd rondom een persoon die macht heeft of dit probeert te verkrijgen en daarbij een hele clan om zich heen verzamelt. Het zijn bijna allemaal mannen. Ze hebben een goede opleiding en komen daarbij uit een gegoede familie. Jammer genoeg bestaan er geen goede boeken die dit analyseren. Ze zijn daarbij allen rijk of rijk geworden in de politiek, Ze worden natuurlijk door iedereen bekritiseerd maar dat kan ook een teken van jaloezie zijn. Vaak vraagt een Malinees je of je voor hem/haar wilt bidden en Allah vragen hem/haar veel geld te geven. Mijn standaard antwoord is dan dat Allah niet van geld houdt.

Bamako leeft gewoon verder en trekt zich weinig aan van de macht aan de top. Ik moet vaak denken aan wat mijn vader zei: het maakt weinig uit of je nu door de kat of de hond wordt gebeten. Bamako is voor mij een soort stadstaat geworden met goede verbindingen met Segou, Kolikoro, Sikasso, Koutiala etc. Het vliegveld ontvangt dagelijks vluchten uit Europa. De (oorlogs)economie bloeit. Het noorden wordt rustig gehouden door de MINUSMA. Donoren willen allen grote bedragen investeren. Armoede, honger, ondervoeding en werkloosheid worden nu volledig aan de onrust in het noorden toegeschreven. De politieke elite verrijkt zich. Ik weet uit ervaring dat dat niet eeuwig kan doorgaan. Wel weet ik dat dit een businessmodel is.

Bamako is en blijft voor ons blanken een boeiende stad maar wel met veel onduidelijkheden. Ik zal de vele mooie en goedgeklede jonge dames tijdens het concert van Mariam Bah in de Mistral niet gauw vergeten. Het was kortom ontroerend en geweldig. Heel indrukwekkend.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV