AfrikaNieuws.nl Via hun werkzaamheden voor de Stichting Kind in Benin hebben Herma Darmstadt en Niek Nicolaes nauwe banden ontwikkeld met de bewoners van Kénouhoué, een dorpje in het zuiden van Benin waar het voodoogeloof nog de toonaangevende religie is. Stichting Kind in Benin ondersteunt onder andere een familiehuis waar weeskinderen wonen die uit voodooconventen ‘bevrijd’ zijn en waar ze ingewijd zijn als voodoosi, bruid van een voodoo.
Eind 2020 verwachten ze de première te hebben van hun driedelige documentaire ‘Leven met de voodoos’.
Voodoo wordt in het Westen vooral geassocieerd met mysterieuze riten en bloederige offers, met bezetenheid en geloof in duistere krachten. Voor de aanhangers in Benin is voodoo behalve een gewone godsdienst, een allesomvattende kijk op de wereld, geeft het zin en betekenis aan de gebeurtenissen in het leven en vormt het een richtsnoer voor het doen en laten van alle dag.
Voodoo past binnen het traditionele wereldbeeld dat duizenden jaren teruggaat in de historie van West-Afrika. Hierin bestaat al het leven op aarde -planten, mensen en dieren- uit geest en materie. De materie is vergankelijk terwijl de geest blijft bestaan. Aan het hoofd van de wereld van de geesten staan de voodoos waaraan de voodooconventen gewijd zijn. Ook de geesten van de voorouders bewegen zich in deze wereld.
Voodoosi zijn de bruiden van een voodoo. Het zijn priesteressen die de vereiste initiatieriten hebben ondergaan en die zorg dragen zorg voor de vele ceremoniën, de rituelen en de offers die de voodoos gunstig moeten stemmen.
Het is geen keuze om voodoosi, priesteres of bruid van de voodoo te worden. Het is de voodoo die je roept. Weigeren is geen optie: De voodoo zal zeker een vloek uitspreken over het kind of een familielid. Als een kind ernstig ziek is en zowel dokters in het ziekenhuis als traditionele genezers geen oorzaak kunnen vinden, raadplegen veel ouders het orakel.
Vaak blijkt dan dat een voodoo dit kind -meisjes of jongen- heeft gekozen om zijn bruid te worden. Nadat het orakel bepaald heeft welke voodoo het kind geroepen heeft, wordt het naar het convent van die voodoo gebracht; een omheinde binnenplaats met een klein offerhuis. Daar zal het kind genezen worden met behulp van rituelen en traditionele medicijnen. Het kind wordt als het ware herboren als bruid van de voodoo. Tevens zal het kind ingewijd worden in alle ceremonies, dans, zang en voodootaal. Tijdens deze inwijdingsperiode leeft het kind in het convent afgescheiden van zijn familie en vrienden. Het mag niet naar school en niet zijn eigen taal spreken.
Het is wederom het orakel dat bepaalt wanneer en met welke offers het kind veilig terug naar huis kan. Nadat het kind ‘bevrijd’ is uit het convent, heeft het de keuze om daarna al dan niet actief deel te nemen aan ceremonies. Onafhankelijk van die keuze zal het voor altijd beschermd worden door de voodoo en in hoog aanzien staan binnen de gemeenschap. Niemand die het kind kwaad zal doen, want het is immers de bruid van een voodoo.
Voor de kinderen die hun ouders verloren hebben en die geen thuis hebben om terug te keren, heeft kinderadvocaat Gilbert Djofin familiehuis La Solidarité opgericht. Samen met zijn vrouw Antoinette woont hij bij ‘hun’ kinderen, bijgestaan door drie vrouwen die ook als kind in een voodooconvent verbleven. Gilbert blijft zijn best doen om, wanneer hij de situatie acceptabel vindt, kinderen alsnog te plaatsen bij familie. Mede daardoor blijft het familiehuis kleinschalig en wonen er zelden meer dan dertig kinderen.
De fotoserie Bruiden van de voodoo geeft een beeld van de achtergrond van deze kinderen en is deel van de documentaire LEVEN MET DE VOODOOS waarvan de première eind 2020 verwacht wordt. . Met deze documentaire willen zij de bewoners een podium bieden om aan het Westen te laten zien wat voodoo voor hen betekent. We ontmoeten de bewoners, de voorouders en de voodoos die tezamen een voodoogemeenschap vormen.
Meer informatie:
www.kindinbenin.com
www.hermadarmstadt.com
www.instagram.com/hermadarmstadtphoto
Focus Magazine Januari 2020