Burundi nog steeds onveilig om naar terug te keren

Amnesty International. Ondanks de oproep van de Burundese autoriteiten aan vluchtelingen om terug te keren, is Burundi nog steeds onveilig. In Burundi lopen ze een groot risico om vermoord, verkracht of gemarteld te worden. Dit blijkt uit het rapport ‘Conform or Flee – Repression and Insecurity Pushing Burundians into Exile’ dat Amnesty vandaag publiceert.

Oproep om terug te keren
Tijdens een bezoek aan Tanzania in juli riep de Burundese president Pierre Nkurunziza de meer dan 240.000 vluchtelingen op terug te keren naar hun land. De Tanzaniaanse president John Magufuli nam deze oproep al gauw over. Ook in Oeganda riepen Burundese autoriteiten hiertoe op. Dit jaar besloten Tanzania en Oeganda om geen vluchtelingen meer op te nemen.

Toenemende onderdrukking
Hoewel de Burundese autoriteiten zeggen dat het veilig is, neemt het aantal mensen dat vlucht uit Burundi toe. Oorzaak is de toenemende onderdrukking door het leger, de veiligheidsdiensten en de Imbonerakure, de militante jeugdbeweging van de regerende partij (CNDD-FDD). Zij maken zich schuldig aan moord, onwettige gevangenneming, verkrachting en marteling.

Vluchtelingen doelwit
Amnesty International interviewde deze zomer 129 Burundese vluchtelingen in Tanzania en Oeganda. Zij beschreven de toenemende onderdrukking in Burundi, die zij aan den lijve hadden ondervonden. Ook vertelden zij over de verschillende schendingen die vooral de Imbonerakure pleegde tegen vluchtende mensen. Mensen die grens wilden oversteken werden gedood, verkracht, overvallen en afgeperst.

Genoeg geld voor opvang
Amnesty International roept de aangrenzende landen op om vluchtelingen te verwelkomen en te beschermen. De internationale gemeenschap moet zich tegen de mensenrechtenschendingen uitspreken en ervoor zorgen dat de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) voldoende geld ontvangt om vluchtelingen uit Burundi op te vangen. Tot nu toe is slecht zes procent van de gevraagde financiering ontvangen.

Verlengd mandaat onderzoekscommissie
Op de dag van de lancering van dit rapport (29 september) beslist de VN-Mensenrechtenraad of het mandaat voor de VN-onderzoekscommissie voor Burundi hernieuwd gaat worden. Deze commissie toonde al eerder aan dat er misdaden tegen de menselijkheid waren gepleegd in Burundi. Amnesty International pleit ervoor het mandaat te verlengen.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV