Congolees bloggerscollectief wint prijs voor digitaal activisme

RNW Media. Bloggerscollectief Habari RDC is opgezet om de vrijheid van meningsuiting te vergroten en de waarheid te vertellen. Per keer wordt op het blog één op feiten gebaseerd en lokaal verhaal geplaatst. Die toewijding heeft zijn vruchten afgeworpen: op 19 april 2018 reikt de Index on Censorship hun prestigieuze prijs voor digitaal activisme uit aan Habari RDC.

De jury wil “de bloggers en cyberactivisten die de opvattingen van jonge Congolezen en de Democratische Republiek Congo een stem geven”, belonen.

Habari RDC werd in 2016 opgericht met steun van de internationale organisatie RNW Media, gevestigd in Hilversum. Sindsdien werken 100 jonge bloggers en change-makers vanuit alle delen van de Democratische Republiek Congo gepassioneerd aan verhalen en artikelen die de verscheidenheid aan meningen en thema’s behelzen. De jury van de Index on Censorship award was onder andere onder de indruk van de afwezigheid van taboes en de inspanningen van het collectief om vooroordelen te bestrijden. Inmiddels is Habari RDC uitgegroeid tot hèt medium voor de meer dan 170.000 volgers op Facebook om hun mening te uiten in Congo. “Voor ons jonge Congolezen”, legt de coördinator van dit bloggerscollectief Guy Muyembe uit: “bieden sociale netwerken een unieke kans als je bedenkt dat Goma en Kinshasa 2.500 kilometer van elkaar zijn gescheiden. Er is geen weg, spoorlijn of luchtvaartmaatschappij die de twee steden rechtstreeks met elkaar verbinden. Het internet is die verbinding waar jonge Congolezen elkaar kunnen ontmoeten. Dankzij het internet kunnen we zelfs politieke besluitvormers ontmoeten; we zitten aan dezelfde WhatsApp-tafel”.

Guy Muyembe vertelt dat zowel lokale mensen als politieke vertegenwoordigers Habari RDC toejuichen als dé plek om informatie te krijgen over wat er werkelijk aan de hand is in Congo. De geloofwaardigheid van Habari RDC heeft al geleid tot verbeteringen in de dagelijkse strubbelingen van jonge Congolezen. Zo hebben artikelen op het blog ertoe geleid dat autoriteiten het probleem rondom registratie van stemmers hebben aangepakt en de prijs van elektriciteit hebben verlaagd in enkele delen van Noord-Kivu.

“Deze prijs is een oproep tot actie voor Congolese activisten”

De Index on Censorship, opgericht in 1972 tijdens de Koude Oorlog, strijdt voor de ontwikkeling en het respect voor vrijheid van meningsuiting overal ter wereld. Elk jaar gaat de prijs voor “digitaal activisme” naar “innovatief gebruik van technologie om censuur te omzeilen en een vrije en onafhankelijke uitwisseling van informatie mogelijk te maken”. Guy Muyembe neemt de prijs op 19 april in Londen in ontvangst: “Ik vind het een ongelofelijke eer om de onderscheiding van de Index on Censorship namens onze gemeenschap van Congolese bloggers, Habari RDC, in ontvangst te nemen”. Deze prijs is meer dan een beloning, het is een oproep tot actie. “Vandaag worden Congolese bloggers opgeroepen om hun inspanningen te verdubbelen om de vrijheid van meningsuiting op internet te verdedigen. Ik wil graag de Index of Censorship bedanken voor het erkennen van ons werk, van ons activisme en van onze eerlijkheid, onze belangrijkste waarde”.

Over Habari RDC
Habari RDC is een collectief van meer dan 100 jonge Congolese bloggers en webactivisten met 170.000 volgers op Facebook. Habari RDC wil een bijdrage leveren aan de verbetering van de sociale structuur in het land door depolariserende discussies over politieke en sociale kwesties op te zetten onder jongeren. Deze jonge bloggers plaatsen artikelen die de meningen, verhalen en ideeën uit het hele land vertegenwoordigen, van Kinshasa en Katanga tot Oost-Kasai en de Kivus.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV