Diplomatieke rel Mali – Nederland

Fred van der Kraaij. Op 15 december berichtte Aart van der Heide op deze site over een EU-deal (over migratie) van minister Koenders met Mali, die door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken met veel fanfare was aangekondigd. Dank zij uitstekend journalistiek werk van Saskia Houttuin van Bureau Buitenland van de VPRO weten we sinds vrijdagavond j.l. heel wat meer over deze overeenkomst-die-geen-overeenkomst-was.

In een radiouitzending van VPRO’s Bureau Buitenland was de Malinese minister van Buitenlandse Zaken Minister Diop aan het woord en heel duidelijk over de kwestie: minister Koenders had helemáál geen akkoord namens de EU (!) gesloten met Mali over de terugkeer van Malinezen! Er was slechts een gezamenlijk perscommuniqué ondertekend, inhoudende dat over deze en andere onderwerpen gesproken was door beide ministers van Buitenlandse Zaken. Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks kondigde in dezelfde radiouitzending (te beluisteren via Uitzending Gemist, vrijdagavond 20:00 uur, NPO1, VPRO BB) aan om hierover in het Europarlement vragen te stellen aan de betreffende Eurocommissaris. Haar partijgenoot Bram van Ojik – als BZ gezant voor migratie werkzaam bij het ministerie van Buitenlandse Zaken – had in de uitzending de ondankbare taak recht te praten wat krom is. De Malinese minister Diop eiste rectificatie door Nederland. Nog dezelfde avond berichtte het 10 uur NOS Journaal hierover, ook kwam verder in de vaderlandse pers de misplaatste scoringsdrift van minister Koenders (of was het gebrekkige communicatie?) aan de orde (o.a. Telegraaf, Volkskrant, NRC) alsook op nieuwssites (o.a. Nu.nl en Geenstijl.nl). Over de Nederlandse ‘faux pas’ werd zelf internationaal gepubliceerd (Radio France International).

Geen goede reclame voor Nederland dus. Inmiddels is de boel gesust. Mali heeft geen behoefte de goede relaties met Nederland te verstoren. Malinezen zijn uiterst beleefd en diplomatiek. Maar ze zijn natuurlijk niet gek en hebben een uitstekend geheugen! Óp naar het volgende hoofdstuk in de Malinees-Nederlandse samenwerking…. Daarover wordt misschien a.s. donderdag 22 december beslist. Dan vindt in de Tweede Kamer een debat plaats binnen de commissie Buitenlandse Zaken, met minister Koenders, over de verlenging van de Nederlandse militaire steun aan de VN-missie MINUSMA (voor belangstellenden: om 10:00 uur ‘s morgens). Wordt vervolgd dus, maar hopelijk geen Nederlandse uitglijers meer!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV