Droogte dwingt Zuid-Afrika tot beter waterbeheer

Paula Fray – IPS. Zuid-Afrika gaat zich de komende maanden bezinnen op watergebruik en de prijs van water. Doel is het waterbeheer toekomstbestendig te maken. Gisteren waren experts bijeen in Johannesburg.

Tijdens een bijeenkomst van het High Level Panel on Water (HLPW) in Zuid-Afrika spraken vertegenwoordigers uit verschillende sectoren over waterbeheer. Patrick Vincent Verkooijen, speciaal adviseur bij de Wereldbank, zei dat uit onderzoek is gebleken dat de wereldwijde economische groei met 6 procent kan dalen, als er geen betere manieren komen om water te beheren.

SDG’s
Het HLPW richt zich op duurzaam watermanagement en sanitatie (het Duurzame Ontwikkelingsdoel 6), en op andere doelen die een relatie met watermanagement hebben. Na Zuid-Afrika volgen consultatiegesprekken in Mexico, Senegal, Tadzjikistan en Bangladesh. Tijdens de Stockholm Water Week in augustus presenteert het HLPW zijn bevindingen.

Oyun Sanjaasuren, voormalig minister van Milieu in Mongolië en voorzitter van het Global Water Partnership, benadrukte in Johannesburg het belang van goed waterbeheer. “We moeten erkennen dat water kostbaar is. Het is geen gratis goed. Momenteel kampen 1,7 miljard mensen met waterschaarste. Als we op de huidige manier doorgaan, zal dat aantal tegen 2025 stijgen naar 5 miljard.”

Droogte
De Zuid-Afrikaanse provincie Westkaap kampt momenteel met grote droogteproblemen. “Deze droogte raakt niet alleen Zuid-Afrika, maar ook de rest van de wereld vanwege de opwarming van de aarde en de klimaatverandering”, zei de Zuid-Afrikaanse minister van Water en Sanitatie Nomvula Mokonyane, voorafgaand aan de bijeenkomst.

“We moeten garanderen dat het gesprek op de juiste manier gevoerd wordt”, concludeerde Dhesigen Naidoo, ceo van de Water Research Commission, gisteren. “Wat ontbreekt, is een visie op de toekomst. Als we alleen praten over het voldoen aan minimumeisen, dan missen we de kans op zowel een andere houding ten opzichte van water, als een andere manier van waterbeheer.”

Afrika is in 2050 naar verwachting het dichtstbevolkte continent op aarde, met ongeveer vijftig megasteden. “Momenteel zijn er nog maar drie van die megasteden. We kunnen vanaf het begin steden creëren die wijs met water omgaan”, zei hij. Dat betekent dat nagedacht moet worden over watergebruik, hergebruik en het soort water dat gebruikt wordt. Naidoo zette onder meer vraagtekens bij het gebruik van drinkwater voor het doorspoelen van wc’s.

Energie
Thembisile Majola, de plaatsvervangende minister van Energie van Zuid-Afrika, wees er op dat de energiesector een grootverbruiker is. “Hoe kunnen we onze technologie verbeteren, zodat deze sector minder water verbruikt?”, vroeg ze zich af. “We gebruiken water om energie te creëren en we hebben energie nodig om water te transporteren naar de plaatsen waar het nodig is.”

Sanjaasuren wees op de noodzaak het juiste prijskaartje aan water te hangen. “Als we dat niet doen, zullen onze ecosystemen degraderen en dat kost veel meer.”

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV