Duitsland geeft Portugees stenen kruis terug aan Namibië

Duitsland geeft Portugees stenen kruis terug aan Namibië

BBC News. Het stenen kruis werd in 1486 door de Portugezen geplaatst aan de kust van het tegenwoordige Namibië als navigatieoriëntatiepunt. Het Duitse Historisch Museum heeft aangekondigd dat het het 15e-eeuwse monument aan Namibië zal teruggeven nadat het in de koloniale tijd werd gestolen.

Toen het gebied in de jaren 1890 onder Duitse koloniale controle stond, werd het kruis meegenomen naar Europa. Namibië vroeg om zijn terugkeer in 2017 en afgelopen vrijdag ging het museum in Berlijn formeel akkoord met het verzoek. Duitsland heeft beloofd artefacten en menselijke resten terug te brengen naar zijn voormalige koloniën.
Tijdens een ceremonie zei de Duitse minister van Cultuur Monika Grütters dat het een ‘duidelijk signaal was en dat we ons daarmee verplichten ons koloniale verleden te verwerken’. Namibië’s ambassadeur in Duitsland, Andreas Guibeb, noemde het ‘belangrijk als een stap voor ons om ons te verzoenen met ons koloniale verleden en het spoor van vernedering en systematische onrecht dat het achterliet’. In een persbericht van het museum wordt verklaard dat het kruis in augustus zal worden teruggegeven.

Portugees verleden
De Portugese ontdekkingsreiziger Diogo Cão plaatste het 3,5m stenen kruis met het wapen van het land aan de zuidwestkust van Afrika tijdens een van zijn expedities. Het werd een bekend monument zodat het op verschillende oude kaarten van het gebied te zien was. Een Duitse marine-commandant nam het kruis vervolgens mee terug naar Duitsland in 1893.

Een aantal Afrikaanse landen hebben de afgelopen jaren Europese musea opgeroepen om voorwerpen terug te geven die tijdens de periode van koloniale controle door de Europeanen werden geroofd. Onder andere Frankrijk en Engeland hebben reeds aangegeven hieraan gehoor te geven.