Amnesty International. Op woensdag 20 november – de Internationale Dag van de Rechten van het Kind – komen duizenden scholieren en studenten in Nederland in actie tijdens de grootste actie van Amnesty International, Write for Rights. Activist Moses Akatugba uit Nigeria bezoekt dan een basisschool, MBO en een gymnasium in Rotterdam, Den Bosch en Amsterdam.
Deze dag is de kick-off van de jaarlijkse Write for Rights, die op 10 december – Dag van de Rechten van de Mens – een hoogtepunt bereikt. Tijdens Write for Rights schrijven mensen wereldwijd naar autoriteiten van verschillende landen en komen in actie voor mensen die onrecht is aangedaan.
In 2005 werd de toen 16-jarige Moses Akatugba opgepakt op verdenking van het stelen van telefoons. Hij werd gevangengezet, gemarteld en ter dood veroordeeld. In 2014 schreven mensen tijdens Write for Rights wereldwijd massaal voor zijn vrijlating. En met succes: Akatugba kwam in 2015 vrij. Toen hij hoorde dat zoveel mensen voor hem in actie waren gekomen, zei hij:
‘Ik ken deze mensen niet, maar toen ik om hulp schreeuwde, kwamen ze massaal in actie om mij te redden. Toen ik hoorde wat er allemaal voor me is gedaan door Amnesty International, was ik de gelukkigste man op aarde. Ik hou van jullie allemaal.’
Op 20 november komt Moses naar Nederland om zijn verhaal te vertellen. Hij gaat in gesprek met leerlingen en studenten.
Amnesty voert dit jaar wereldwijd actie voor jongeren
Amnesty International voert dit jaar actie voor tien jongeren uit Canada, China, de Filippijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte. Een van hen is de Canadese Jianne Turtle (13 jaar) die strijdt voor haar inheemse gemeenschap en tegen kwikvergiftiging van het water. De 23-jarige Iraanse actrice Yasaman Aryani zet zich in tegen de verplichte hoofddoek in haar land en kreeg daarvoor 16 (!) jaar celstraf. Nasu Abdulaziz (25 jaar) uit Nigeria maakt zich sterk voor de bewoners van zijn wijk, die met veel geweld door bulldozers van de regering uit hun huizen werden gezet en geen enkele compensatie ontvingen.
Overal wordt geschreven
Op scholen wordt vanaf 20 november tot aan de kerstvakantie massaal geschreven. Vorig jaar kwamen ruim 50.000 leerlingen in Nederland in actie om mensen die onrecht is aangedaan te steunen.
Write for Rights heeft effect
Tijdens Write for Rights schrijven mensen wereldwijd voor mensen die gevangenzitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn. Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om te veranderen.