Edison Oeuvreprijs 2019 voor zangeres Angélique Kidjo

Edison Oeuvreprijs 2019 voor zangeres Angélique Kidjo

Jazzenzo. De Edison Oeuvreprijs Jazz/World gaat dit jaar naar de West-Afrikaanse zangeres Angélique Kidjo (1960). De Beninese singer-songwriter neemt de prijs op een later moment in ontvangst.

Volgens de jury verbindt ‘de belangrijkste diva van Afrika’ met de beste musici uit Afrika, Amerika en Europa “letterlijk werelddelen” en prijst haar eigenzinnigheid en veelzijdigheid.

Pili Pili
Kidjo had bij haar debuut in 1981 met ‘Ninive’ een hitsingle alvorens ze deel uitmaakte van Pili Pili, de groep van toetsenist Jasper van ’t Hof met wie ze drie albums opnam. De zangeres vergaarde drie Grammy Awards waaronder voor het album ‘Djin Djin’ dat bijdragen bevat van Carlos Santana, Alicia Keys, Joss Stone, Peter Gabriel, Ziggy Marley en Branford Marsalis.

Kidjo mengt West-Afrikaanse tradities uit haar jeugd met elementen uit de Amerikaanse R&B, funk en jazz. Zo mengde ze veldopnames van vrouwenkoren in haar nummers voor het album ‘Eve’ (Grammy in 2015) en in 2017 verscheen een volledige bewerking van het Talking Heads-album ‘Remain in Light’, voorzien van opwindende ritmes met Afrikaanse gitaren.

Concert
Het was de bedoeling dat Angélique Kidjo de prijs tijdens het Edison Gala in Lantaren/Venster op 7 juli – onderdeel van North Sea Round Town – met een concert in ontvangst zou nemen, maar zij heeft helaas afgezegd. Het evenement zal op een later moment worden ingehaald.