Een artistiek kinderboek met eeuwenoude Afrikaanse legenden

Een artistiek kinderboek met eeuwenoude Afrikaanse legenden

Michel Vink. Het kinderboek Balla en het Woud der Legenden is het eerste deel uit de serie De Kronieken van Ubuntopia. Het is mooi geïllustreerd en is een mix van stripverhalen, raamvertellingen en achtergrondinformatie.

Verschillende culturen uit diverse uithoeken van Afrika worden op een knappe en bijna onmerkbare manier samengesmeed tot een verhaal dat uit elke Afrikaanse cultuur zou kunnen komen. De verteller is de West-Afrikaanse griot Balla en de twee verhalen uit Afrika die honderden en honderden jaren oud zijn, gaan over liefde, vriendschap, slimheid en leiderschap. De typische Afrikaanse beleving die we kennen van bijvoorbeeld The Lion King (savannes met olifanten, leeuwen en trommels) is heel duidelijk herkenbaar in dit boek en dat maakt het op het eerste gezicht wel een beetje Disney-achtig. Maar, eerlijk is eerlijk, de verhalen hebben veel meer diepgang en mystiek.

Voor kinderen met een speciale connectie met Afrika
Balla en het Woud der Legenden is het eerste deel in de reeks De Kronieken van Ubuntopia. In het najaar verschijnt het tweede deel van deze serie. Het is geschreven voor alle kinderen die van mooie verhalen houden, en in het bijzonder voor kinderen die een speciale connectie hebben met Afrika. De beleving is compleet, want naast de realistisch getekende stripverhalen maak je gemakkelijk zijstappen in het verhaal door de raamstructuur van de vertellingen. In de raamvertellingen worden de verhalen toegelicht en uitgelegd en in WikiTopia vind je achtergrondinformatie die maken dat de verhalen nog meer gaan leven.
Naast deze achtergrondinformatie zijn er ook nog een eigen Facebookpagina en een website, waar informatie over Balla en zijn verhalen te vinden is. Zo is er een Ubuntopia format voor een spreekbeurt of een handleiding om een spreekstok te maken. Daar vind je ook WikiTopia met weetjes over de legendes en Afrika en kunnen kinderen hun vragen stellen aan Balla.

Buy one, share one
Wanneer je dit boek koopt, koop je niet alleen zelf een exemplaar, maar stuurt de uitgever GreenDreamWorks ook een gratis Engelstalig boek naar een minderbedeeld kind uit de landen waar de verhalen vandaan komen, in dit geval Zuid-Afrika en Kenia.

De makers
Leontine van Hooft schreef eerder twee managementboeken over Ubuntu, die verschenen zijn bij uitgeverij Thema, en ook in het Engels vertaald zijn. Ubuntu is een Afrikaanse filosofie en betekent zoveel als: ‘I exist because of we’. Je kunt als mens niet functioneren als je geen deel uitmaakt van een groter geheel. Haar eerste boek, De Kracht van Afrikaans denken, heeft verschillende prijzen gewonnen waaronder The Voice Achievers Award. Het tweede boek, De weg naar bruto mondiaal geluk, stond enige tijd in de top 10 van Managementboek.
De tekeningen in het boek zijn gemaakt door Jean-Claude Ngumire, een in Nederland wonende Rwandese illustrator en cultuurexpert. In zijn thuisland is hij afgestudeerd als Grafisch Designer aan de Nyundo Art Academy. Sindsdien maakt hij de mooiste (bewegende) tekeningen voor kranten, magazines, schoolboeken, reclame-uitingen en filmproducties. Jean-Claude weet altijd de perfecte combinatie te leggen tussen de moderne tijd en zijn Afrikaanse roots.
Het boek is in het Engels vertaald door Mavis Akinyi Olum. Ruim acht jaar geleden verhuisde ze naar Nederland. Tijdens haar jeugd in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, genoot ze van de prachtige verhalen die generatie op generatie werden doorgegeven. Nu ze zelf moeder is, vertelt ze die verhalen aan haar eigen dochter. Zo geeft ze niet alleen die verhalen door maar laat ze haar ook kennis maken met de cultuur van haar moeder en haar moeders moeder. Het feit dat haar dochtertje zich in de verhalen herkent, maakt het extra leuk.