Een dierenpark in Congo

Mart Hovens. Congo heeft een rijke verscheidenheid aan flora en fauna. Het Congobassin is, na het Amazonewoud, het grootste aaneengesloten oerwoud ter wereld. Het is nog redelijk ongerept. Er leven diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen, zoals de okapi en de bonobo.

Daarnaast is het oerwoud een belangrijke CO2-buffer en gaat het zo klimaatverandering tegen. Maar oorlog, stroperij, bevolkingsgroei, en oprukkende houtkap en landbouw bedreigen het bos en zijn unieke dierenwereld.

De gemiddelde Congolees is zich weinig bewust van deze gevaren. De nationale parken zijn door de slechte infrastructuur zelfs voor vermogende toeristen onbereikbaar. De wildparken worden ook nauwelijks beheerd. Bush meat is een lekkernij voor de arme oerwoudbewoner en de welgestelde stadsmens. Nog steeds worden jonge chimpansees te koop aangeboden (de moeder is daarvoor neergeschoten). Het ecosysteem met zijn grote biodiversiteit komt steeds meer in verval.

De hoofdstad Kinshasa is een conglomeratie van 12 miljoen inwoners. Velen van hen zijn jong en zitten op school. Ze zijn nooit in aanraking gekomen met de natuur in hun land. Zij zouden een belangrijke component voor milieubewustzijn moeten worden.

Daarom heeft André Kadima een dierenpark opgericht: Kadima’s Pride of Africa. Het meet 130 ha en bestaat uit een park (40 ha) waar zebra’s, struisvogels, gekroonde kraanvogels, buffels, wilde ezels en (binnenkort) giraffen vrij rondlopen. Je kunt er met de auto (met gids) doorheen rijden. Daarnaast komt er een dierentuin waar o.a. chimpansees, bavianen, krokodillen en slangen in moderne accommodaties gehuisvest worden. Er komt ook nog een speeltuin, restaurant en ecolodges.

Voor de bewustmaking op het gebied van milieubescherming vroeg Kadima mij om een educatiecentrum in te richten. Hier worden scholieren ontvangen en vinden activiteiten als film en debat plaats. Voor de gewone bezoeker zijn er foto’s met informatieve teksten, stropersvallen, opgezette dieren en geraamten te zien. Kinderen kunnen dierentekeningen inkleuren, sporen zoeken, en dierenverhalen inkijken of beluisteren. Ook komt er een kinderboerderij om de kinderen met tamme dieren in aanraking te brengen.

Iets dergelijks heb ik vorig jaar ook in Noord-Oeganda voorbereid. Nu ik gepensioneerd ben, lijkt dus ineens mijn jongensdroom werkelijkheid te worden. Ik wilde namelijk altijd ‘iets’ in een Afrikaans wildpark doen. Later werd dat geconcretiseerd in het educatieve deel: mensen bewust maken van de natuur. Het is ook wat ik een tijd geleden bij een UWV-cursus nog invulde als mijn droombaan. Mijn loopbaan liep heel anders, waarbij wel vaak onderwijs en Afrika een rol speelden. En nu vervul ik mijn jeugddroom. Een enorm voordeel is dat ik in Afrika nu juist gewaardeerd word om mijn ervaring en kennis terwijl ik in Nederland al uitgerangeerd ben.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV