Eerste Ethiopische vrouwelijke neurochirurg aan de slag in thuisland

ReachAnother Foundation. De eerste vrouwelijke neurochirurg uit Ethiopië, getraind door twee Nederlandse artsen, eveneens tweelingbroers, keert terug naar haar thuisland. Na een Mandela scholarship programma in VS wil zij nu naar huis om kinderen met neurale buisdefecten te behandelen.

Deze afwijkingen, die leiden tot potentieel dodelijke handicaps zoals een waterhoofd (hydrocephalus) of spina bifida (open ruggetje), zijn eenvoudig operatief te verhelpen. Duizenden van deze gevallen worden toegeschreven aan een gebrek aan foliumzuur (vitamine B9) in het dieet van zwangere Ethiopische vrouwen.

Yordanos Ashagere (32), de vrouwelijke chirurg, is een van de 25 neurochirurgen die voortgekomen zijn uit het opleidingsprogramma van de ReachAnother Foundation in Ethiopië. Deze stichting is opgezet door Marinus en Jan Koning, beiden chirurg, en ééneiige tweeling. Als eerste vrouwelijke neurochirurg van Ethiopië keert Ashagere nu terug naar haar thuisland, na het afronden van haar Mandela Fellowship in Washington DC en Ohio State University in Columbus. Ze zal nu samen met ReachAnother Foundation de Ethiopische regering bijstaan in zijn missie om de grote aantallen pasgeboren baby’s met deze afwijkingen te genezen.

“We zullen met de vaardigheden van Dr. Ashagere’s duizenden levens redden,” aldus de voorzitter van ReachAnother, dr. Marinus Koning. De stichting is inmiddels uitgegroeid tot een internationale non-profit organisatie gevestigd in de VS en Nederland en heeft als doel om de gezondheidszorg van Ethiopische gemeenschappen te verbeteren. Deze werd in het leven geroepen in 2009 toen duidelijk werd dat duizenden Ethiopische baby’s niet overleefden wegens deze neurale buisdefecten. De handicaps kunnen vaak goed verholpen worden met operaties, waardoor deze kinderen volledig gezond kunnen opgroeien.

Om dit doel te bereiken zal dr. Ashagere nauw samenwerken met ReachAnother om door het hele land centres of excellence op te zetten op het gebied van pediatrie en neurologische zorg. Hiermee hoopt de stichting het aantal jaarlijkse genezende waterhoofd- en open rugoperaties te verhogen naar 5000 in 2020. Er worden daarom ook verpleegkundigen en fysiotherapeuten opgeleid en medische instrumenten verstrekt, terwijl de zorg- en nazorgprogramma’s worden uitgebreid. ReachAnother Foundation heeft in middels 25 neurochirurgen opgeleid, gesponsord door universiteiten uit heel Ethiopië en private charitatieve organisaties in de VS en Nederland, zoals de AFAS Foundation uit Leusden.

Dr. Yordanos Ashagere: “Met de hulp van ReachAnother Foundation hopen wij zo veel mogelijk Ethiopische neurochirurgen en medische hulpverleners op te leiden, zo dat Ethiopiërs zelf het probleem van neurale buisdefecten op een lokaal niveau kunnen aanpakken.”

Uit onderzoek dat vorig jaar gepresenteerd werd op een bijeenkomst van de Ethiopische Neurologische Vereniging, bleek dat het aantal baby’s met een neurale buisafwijking wel 2% van het totale aantal geboortes kan bedragen, hetgeen neerkomt op 60.000 baby’s per jaar in Ethiopië. Daarmee komt de afwijking in dat land 20 keer vaker voor dan in Europa en Noord-Amerika.

De oorzaak hiervan wordt vaak geweten aan een gebrek aan foliumzuur (ook wel vitamine B9) in het dieet. Dit komt voor in veel typen voedsel, waaronder broccoli, asperges, bonen, kikkererwten, bruine rijst, volkorenbrood en bepaalde vruchten. In Ethiopië werkt mogelijk een bodemzwam de foliumzuurabsorptie tegen. De Stichting helpt bij het stimuleren van gezonde voedingsprogramma’s en steunt de Ethiopische overheid in het aanpakken van deze problematiek.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV