Ethiopische regio Tigray wint prijs voor landherstel

IPS. De Ethiopische regio Tigray heeft met een omvangrijk landherstelproject de Gold Future Policy Award 2017 gewonnen voor het beste beleid om verwoestijning en landdegradatie tegen te gaan.

Tigray versloeg 26 andere genomineerden voor de prijs, die in september wordt uitgereikt tijdens de Conventie tegen Verwoestijning (UNCCD) in Ordos (China).

In de regio werken vrijwilligers twintig dagen per jaar aan de bouw van terrassen, irrigatieprojecten en andere projecten om erosie tegen te gaan. Erosie is daardoor aanzienlijk afgenomen, het grondwaterniveau heeft zich hersteld en duurzame landbouw levert een bijdrage aan de zelfvoorziening en economische groei, zegt de World Future Council, die de prijs uitreikt samen met de VN.

Onderschatte ramp
“Ongeveer 40 procent van het landoppervlak op aarde bestaat uit droog land”, zegt Monique Barbut, ondersecretaris-generaal van de UNCCD. “Honderden miljoenen mensen worden daardoor direct bedreigd en de klimaatverandering zal dat alleen maar verergeren. Tot nu toe was dit een onderschatte milieuramp die te weinig aandacht kreeg.”

Alexandra Wandel, directeur van de World Future Council, zegt dat Tigray laat zien hoe een kleine regio in een land dat kwetsbaar is voor klimaatverandering, deze uitdaging op een slimme en effectieve manier aanpakt.

Brazilië en China
Een eervolle vermelding ging naar het waterprogramma in Brazilië en de Chinese Wet voor Preventie en Beheersing van Verwoestijning. In Brazilië zijn 2 miljoen waterbakken geplaatst in droge regio’s om regenwater op te vangen. De bevolking gebruikt dit als drinkwater en water voor vee en besproeiing van gewassen.

China heeft de eerste wet in zijn soort tegen verwoestijning. In de afgelopen vijftien jaar werd de verwoestijning in China een halt toegeroepen.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV