EU plant verbod op export van ivoor

IPS. De Europese Unie werkt aan een totaalverbod op de uitvoer van onbewerkt ivoor dat al op 1 juli van kracht moet worden. De maatregel moet de stroperij in Afrika tegengaan.

Hoewel er al sinds de jaren negentig een internationaal verbod geldt voor de handel op ivoor, mogen Europese handelaren wel nog ivoor verhandelen dat ouder is dan dat verbod. Die bepaling leidt tot heel wat fraude: smokkelaars vervalsen de Europese certificaten om recent ivoor te kunnen importeren in de Unie, en die vervolgens schijnbaar legaal door te sturen naar China en Hongkong.

Die handel explodeerde de voorbije jaren: zowel in 2014 als 2015 werden records gehaald die groter waren dan de totale handel in de acht jaar daarvoor.

Precies daarom wil Europa een verbod op de export van ivoor. De Britse krant The Guardian kon de blauwdrukken van de nieuwe richtlijn inkijken.

Antieke juwelen en culturele, wetenschappelijke of educatieve voorwerpen kunnen wel nog uitgevoerd worden. Ook de interne Europese handel blijft mogelijk, maar er komen wel strengere regels.

111.000 olifanten
Eind vorig jaar bleek uit een rapport van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) dat het aantal Afrikaanse olifanten in amper 10 jaar met 111.000 is gedaald. Volgens het rapport telt Afrika nu ongeveer 415.000 olifanten.

Het gaat om het grootste verlies in 25 jaar. “De achteruitgang wordt vooral veroorzaakt door de stroperij voor ivoor die rond 2006 is toegenomen, de grootste toename sinds de jaren 1970 en 1980”, stelt het rapport. “Vooral de verliezen in Tanzania zijn verantwoordelijk voor het grote verlies.”

Een ander gevaar is de snelle bevolkingsgroei in Afrika. Daardoor wordt het leefgebied van de olifant almaar kleiner.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV