IPS. Een jaar na het ondertekenen van een akkoord is er van echte vrede in Zuid-Soedan niet veel te merken. De strijd tussen gemeenschappen blijft levens en de fragiele stabiliteit bedreigen, waarschuwt het Internationale Rode Kruis.
Teams van het Internationale Rode Kruis melden dat ze nu nog meer slachtoffers met schotwonden behandelen dan in de maanden voor de ondertekening van het akkoord. Tussen oktober 2017 en juni 2018 behandelden ze 526 slachtoffers, meestal voor schotwonden. In dezelfde periode een jaar later behandelden ze 688 patiënten, een stijging met 25 procent.
Het geweld heeft ook een impact op de gezondheidscentra, zegt het Rode Kruis. De organisatie verwijst naar 24 incidenten sinds de ondertekening van het akkoord, waarbij centra werden geplunderd of medewerkers werden bedreigd.
In een land waar zo weinig voorzieningen in de gezondheidszorg overblijven na decennia van oorlog, betekent de sluiting van zelfs maar één gezondheidscentrum dat hele gemeenschappen zonder zorg komen te zitten, zegt de organisatie.
Humanitaire hulp
Ook op andere vlakken zijn de Zuid-Soedanezen er nauwelijks op vooruit gegaan sinds het vredesakkoord, zegt het Rode Kruis. Meer mensen kampen nu met voedselonzekerheid dan in de voorbije vijf jaar. En de recente schermutselingen in sommige delen van het land hebben duizenden mensen op de vlucht gedreven. Ze kunnen hun gewassen niet oogsten en worden afhankelijk van humanitaire hulp.
Een terugkeer naar een grootschalig conflict zou de situatie nog veel erger maken, zegt de organisatie, maar het huidige geweld, mede mogelijk gemaakt door het grote aantal wapens in de regio, blijft de vrede en stabiliteit bedreigen.