Gezondheidszorg in Guinee nog niet hersteld na ebola

IPS. De zorg voor moeder en kind in Guinee lijdt nog steeds onder de gevolgen van de ebolacrisis. Dat blijkt uit een studie door het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

De ebola-uitbraak in 2014 kostte in totaal meer dan elfduizend mensen het leven. Maar de epidemie heeft ook indirect gevolgen voor de volksgezondheid in de hardst getroffen landen, waaronder Guinee, Liberia en Sierra Leone, zeggen wetenschappers van het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde. Ze onderzochten de gevolgen voor moeder- en kindzorg in Guinee, in samenwerking met collega’s ter plaatse en onderzoekers uit de Verenigde Staten.

Prenatale zorg
De wetenschappers onderzochten hoeveel vrouwen gebruik maakten van prenatale zorg en gingen bevallen in een gezondheidsinstelling. Daaruit bleek een sterke negatieve trend op het gebied van zorg voor moeder en kind, met veel minder prenatale consultaties en bevallingen in een gezondheidsinstelling vergeleken met de periode voor de uitbraak. Na het einde van de epidemie in 2016 herstelde het gebruik van deze diensten zich deels, maar niet volledig, schrijven ze in The Lancet Global Health.

Voor de negatieve trend kunnen verschillende redenen zijn, schrijven de auteurs. Zo is er onder de bevolking een toegenomen wantrouwen voor de gezondheidszorg en medisch personeel, en kan er nog steeds vrees zijn voor besmetting in een gezondheidscentrum. Mogelijk heeft ook het vertrek van gezondheidswerkers uit de centra uit schrik voor de ziekte, de dienstverlening gehinderd, net als de vele wegcontroles door veiligheidsdiensten.

Vaccinaties
Ook wat vaccinaties betreft heeft de epidemie diepe wonden geslagen. De onderzoekers stelden vast dat het aantal kinderen jonger dan 12 dat de vijf noodzakelijke vaccinaties kreeg, in stijgende lijn zat voor de uitbraak. Maar tijdens de epidemie keert die trend om, en na de epidemie volgt geen herstel. Enkel het polio-vaccin, dat oraal toegediend wordt, doet het goed.

“Deze vastgestelde reducties en stagnaties zullen aanzienlijke schadelijke effecten hebben op de gezondheid van kinderen”, stellen de onderzoekers. “Onze resultaten wijzen op de noodzaak aan sterke en gerichte interventies om het vertrouwen van de gemeenschap te herstellen en een sterke relatie te bouwen. Alleen zo kan de positieve trend hersteld worden die de zorg voor moeder en kind in de regio kende voor de uitbraak van ebola.”

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV