Gordeldieren slachtoffer van toegenomen stroperij

IPS. De jacht op Afrikaanse schubdieren, de meest gesmokkelde diersoort, is meer dan verdubbeld tussen 1970 en 2014. Wetenschappers pleiten voor betere bescherming van de dieren.

Als het gaat om illegale handel in diersoorten, krijgen olifanten en neushoorns vaak de meeste aandacht. Maar de diersoort die het meest gewild is op de zwarte markt, is het gordeldier.

Om de omvang van de handel in te schatten, onderzocht een internationaal team van wetenschappers 113 locaties in 14 Afrikaanse landen, waaronder Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Gabon en de DRC Congo. Op basis daarvan berekenden ze dat jaarlijks 2,7 miljoen dieren gevangen worden.

Stijging
Vooral zorgwekkend is de groeiende trend: de schubdieren vormen een steeds groter aandeel van alle dieren die bejaagd worden in Centraal-Afrika. Ook worden daarbij nog steeds strikken gebruikt, die illegaal zijn in de meeste Centraal-Afrikaanse landen.

De grotere vangst houdt gelijke trend met de groeiende handel in de dieren in Aziatische landen. De prijs voor de dieren is ook sterk gestegen op stadsmarkten in Afrika sinds het begin van de jaren negentig. De prijs voor het gewilde reuzenschubdier is zelfs bijna verzesvoudigd.

Meer onderzoek
De wetenschappers roepen Afrikaanse overheden op om meer te investeren in de naleving van internationale verdragen, educatieve projecten op te zetten en meer onderzoek te doen naar de populaties van de dieren.

“Uit onze studie blijkt dat het Afrikaanse schubdier risico loopt”, zegt Daniel Ingram, hoofdauteur van de studie in Conservation Letters. “We hebben nog een kans om ervoor te zorgen dat ze niet dezelfde kant opgaan als de Aziatische schubdieren. Maar als we niet snel ingrijpen om deze charismatische dieren te beschermen, kunnen we ze in de toekomst verliezen.”

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV