Hoe zal Mali gered worden?

Aart van der Heide. Oproep aan een nieuwe Nederlandse regering. Rondom de verwarde situatie in Mali heerst een grootse stilte. Drie belangrijke gebeurtenissen vonden de afgelopen twee weken plaats.

G5 bijeenkomst in Bamako
We hebben op 1 en 2 juli de bijeenkomst van de G5 in Bamako gehad. De presidenten van Mauritanië, Burkina Faso, Niger en Tsjaad werden in Bamako ontvangen door de Malinese president Ibrahim Boubacar Keita om met elkaar te overleggen hoe ze een gemeenschappelijke legermacht kunnen opzetten die de Jihadistische aanvallen kunnen keren. Als eregast werd de Franse president Macron ontvangen. In werkelijkheid gingen de besprekingen over hoe de UN legermacht MINUSMA en de Franse legertroepen Barkhane vervangen kunnen worden door eigen militaire troepen. Op zich een goed streven maar hoe gaan de Jihadisten daarop reageren? De 5 presidenten vroegen het westen voor deze operatie 425 miljoen US$ vrij te maken. Macron heeft slechts 6 miljoen US$ toegezegd.

Madame Sophie leeft nog
Ook kwam er goed nieuws. De 6 westerse gijzelaars gaven een teken van leven als reactie van hun gijzelnemers op de G5. Allen worden vast gehouden door Iyad Ag Ghali de opstandige Toeareg uit Kidal die samenwerkt met Al Qaida. Een van de 6 gegijzelden is Madame Sophie de kinderarts die vanuit Gao in een oude jeep Gao stad uitging en in de woestijn bij alle bevolkingsgroepen haar werk verrichtte. Het trieste van haar kaping op 24 december 2016 is dat iedereen dacht dat ze door bandieten gekaapt was om op deze manier losgeld te innen. Madame Sophie werd op klaarlichte dag in de stad Gao gegijzeld. In Gao ligt ook de grote MINUSMA basis waar de Nederlandse soldaten als “ogen en oren” fungeren. Zij wisten niets en konden ook niets uitrichten.

Malinese karavaan voor vrede komt naar Amsterdam
In Nederland vond op 4 juli het concert ter gedachtenis aan Ali Farka Toure in Paradiso plaats. De dag ervoor hadden een aantal Malinese muzikanten uit noord Mali in het Loyds Hotel in Amsterdam de pers te woord gestaan. Er was heel weinig pers aanwezig. De Nederlandse leiding vertelde ons dat deze muzikale karavaan door Europa en Amerika trekt om de vrede te bewerkstelligen. Zelf geloof ik daar niet in en dacht dat deze muzikanten deze reis maken om nieuwe contracten te verwerven. Een eerlijk verdien model. En wie houdt niet van reizen?

Wat hebben deze drie gebeurtenissen met elkaar te maken? Alles. Het geeft aan hoe slecht wij in Nederland voorgelicht worden en hoe naïef erover de crisis in Mali in Nederland gedacht wordt. De president van Mali IBK wordt met de dag impopulairder bij zijn volk. Hij heeft tijdens zijn verkiezing veel beloofd maar niets waar kunnen maken. Het westen heeft Mali de democratie opgedrongen en ziet nu toe hoe de bevolking steeds armer wordt. Veel jongeren hebben geen werk en sluiten zich bij het jihadistische gedachtengoed aan. Werk zoeken in Europa is geen optie meer. Uiteindelijk gaat het om overleven en de westerse ontwikkelingshulp heeft hen daartoe weinig geboden. De Jihadisten geven hun een identiteit. Hun president die in grote luxe leeft zoekt alle sympathie bij de westerse landen. De bevolking weet heel goed dat deze westerse machten hen dat niet zullen en kunnen bieden.

Scheuren in de koloniale erfenis
We zien overal in Afrika – Ethiopië, Eritrea, Soedan, Congo, Niger – de natiestaten uit elkaar vallen. Basil Davidson heeft hierover in 1992 een goed boek geschreven (Afrika en de vloek van de natiestaat). Mali heeft zich daar nu bijgevoegd. Meer dan twee-derde van het land is onveilig geworden door allerlei jihadistische aanvallen. Onlangs werd het resort Kangaba nabij de hoofdstad waar veel westerlingen komen ook aangevallen. Meer dan 80% van de gevluchte Toearegs zitten nog in de vluchtelingkampen o.a. in Mauritanië. Zij komen niet terug. Malinese militairen in noord Mali voeren onmenselijke charges in Toeareg dorpen uit waartegen Toearegs uit Bamako op het vrije internet protesteren. MINUSMA – de VN vredes missie – treedt niet op want heeft daar geen mandaat voor. Niemand begrijpt wat de “oren en ogen” van de MINUSMA doen. Wij krijgen hierover geen enkele informatie. Humanitaire of ontwikkelingsactiviteiten zijn geheel onmogelijk. De kaping van madame Sophie is daarvan een duidelijk bewijs van.

Oproep aan de nieuw te vormen Nederlandse regering
Stop met deze onmogelijke missie die alleen maar veel geld kost. Volgens de militaire vakbonden in Nederland verkeert het Nederlandse leger in deplorabele staat. Deze missie heeft volgens velen totaal geen zin behalve dan dat het de Nederlandse regering een gedeelde zetel in de Veiligheidsraad heeft opgeleverd. De Franse legermacht Barkhane heeft er alleen maar toe geleid dat er meer jihadisten zijn gekomen. Het is duidelijk dat de Franse regering de gehele Sahara wil controleren. Ze zijn er weer aanwezig maar alle Sahel-landen zijn wel instabiel geworden. Het westen heeft gefaald in Afghanistan en daarna in Irak, Syrië en Libië. Laat Mali haar eigen problemen oplossen en geef hen daarbij eventueel hulp. Voorkom dat Mali in het rijtje van bovengenoemde landen komt te staan.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV