Ivoorprijs daalt snel in China

IPS. De groothandelsprijzen voor ruwe ivoor in China zijn in de voorbije drie jaar met bijna twee derde gedaald. China neemt steeds hardere maatregelen tegen de ivoorhandel.

Onderzoekers van de beschermingsorganisatie Save The Elephants controleerden prijzen in Peking en Shanghai, en nog zes andere steden. Eind 2014 moest daar nog 2100 dollar per kilogram betaald worden voor een kilo ivoor, vorige maand was die prijs al gedaald tot 730 dollar.

Voor die trend zijn verschillende oorzaken te noemen, zegt de organisatie. Zo koelt de Chinese economie wat af, waardoor minder mensen luxeartikelen kunnen betalen, en door de strijd van de overheid tegen corruptie worden minder ivoorartikel als ‘cadeau’ voor ambtenaren gekocht. Bovendien heeft de Chinese overheid zich voorgenomen de legale ivoorhandel in het land stil te leggen en stijgt het bewustzijn onder de bevolking.

Illegale handel
China blijft nog steeds de grootste importeur en consument van slagtanden ter wereld. Er zijn nog 34 vergunde fabrieken in China die ivoor bewerken, en die zullen allemaal gesloten worden op 31 maart 2017, belooft de Chinese overheid. Eind dit jaar moeten ook de winkels dicht.

Veel zal dan afhangen van de strijd tegen de illegale handel, zeggen milieuorganisaties.

“Dit is een cruciale periode voor olifanten”, zegt Iain Douglas-Hamilton van Save the Elephants. “Met het einde van de legale handel in China is de overlevingskans van olifanten zeker verbeterd. We moeten China daarmee feliciteren. Er is nog een lange weg te gaan om de stroperij te stoppen, maar er is nu meer hoop.”

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV