Jihadisten vallen Campement de Kangaba aan

Aart van der Heide. Afgelopen zondag hebben vermoedelijke Jihadisten het Campement in Kangaba in Mali aangevallen. Twee doden te betreuren. De speciale veiligheidstroepen waren volgens het communiqué van de minister van veiligheid binnen twee minuten ter plekke.

Dit Campement in Kangaba is een geliefd uitgaansoord net buiten Bamako voor buitenlanders waaronder veel Europeanen en Amerikanen. Een aanval was te verwachten. De toegesnelde veiligheidstroepen zullen zeker ter plekke zijn geweest want ze reageerden binnen twee minuten.

Kangaba is de thuisbasis van de huidige president IBK. Een aanval op een uitgaansoord voor buitenlanders in deze thuisbasis is een aanval op de president. Twee derde van Mali ligt nu in handen van jihadisten en buitenlandse militairen. Overal is het onveilig voor blanken. In Bamako hoor je vaak dat deze president niks heeft in te brengen en dat Mali geregeerd wordt door de Franse en andere troepen. IBK vraagt in een te houden referendum de grondwet te mogen veranderen en op deze wijze nog meer macht naar zich toe te trekken. Natuurlijk heeft dat alleen maar een cosmetische impact op zijn machtspositie maar hij zal makkelijker beslissingen kunnen nemen zonder interventie van het parlement en andere democratische organen. Op internet zie je erg veel protest hiertegen onder het motto niet aan de grandwet te sleutelen.

Wat heeft deze laffe moord daarmee te maken zal de vraag zijn? Het Campement in Kangaba is een mooi buitenrestaurant waar gedurende de weekenden vele buitenlanders komen om zich te ontspannen. Er is een zwembad en je kunt er heerlijk eten. Een aanval op dit Campement kan gezien worden als weer een aanval op de westerse aanwezigheid in Mali. Onlangs was ik in Mali en het was de eerste keer dat ik niet buiten Bamako kon reizen vanwege de onveilige situatie. Door deze aanval zullen zich nog minder blanken in Bamako vestigen. Het is echt onveilig gebied geworden. Het is een protest komende van de Jihadisten wie zij ook moge zijn tegen de westerse dominantie. De huidige president wordt gezien als een vazal van Frankrijk en het gehele westen.

In Gao werd vorig jaar Madame Sophie gekidnapt. Er wordt vermoed dat ze door bandieten is gekidnapt om losgeld te kunnen vragen. Madame Sophie is een kinderarts die als een soort Florence Nightingale zieke kinderen behandelt ongeacht in welk gebied. MINUSMA kan niets doen. Een medewerker van MINUSMA mailde mij dat MINUSMA er niet is om gekaapte hulpverleners op te sporen. Ook als MINUSMA er iets van zou weten dan zou dat zeker niet per mail bekend gemaakt worden. De ONG waar Mme. Sophie voor werkte meldt mij dat er druk gezocht wordt. Ook melden ze dat ze van het Nederlandse contingent kleding voor een weeshuis hebben gekregen. Ook MINUSMA soldaten zijn zeer regelmatig slachtoffer van aanvallen. Echter, een Malinees vertelde mij dat Franse soldaten nooit slachtoffer zijn van Jihadistische aanvallen. Interessante informatie. Informatie om van te smullen want dit geeft weer nieuwe stof voor complottheorieën.

Mali is verloren. Ondanks de vele pogingen van burgers om de vrede te bevorderen. Binnenkort komen Malinese muzikanten naar Amsterdam om voor vrede te musiceren. We weten dat dat weinig helpt. Vele jongeren willen naar Europa en dromen van een baan daar. Waarom jihadisten het noorden aanvallen en de Toearegs verdeeld blijven weet men nog steeds niet. Wel is bekend dat noord Mali grote geopolitieke belangen vertegenwoordigt. Een klein gebied kan met behulp van zonne-energie geheel Europa van elektriciteit voorzien. De Arabieren zijn de markt van fossiele brandstoffen aan het verliezen. Zonne-energie heeft de toekomst dus controle over de gebieden waar dit opgewekt kan worden ook. Weinig blanken durven nog naar Mali want het gehele land is onveilig geworden. Dit betekent dat de Jihadisten hun doel met succes bereikt hebben.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV