Jonge activist met albinisme uit Tanzania bezoekt Nederland

Jonge activist met albinisme uit Tanzania bezoekt Nederland

Amnesty International. Op 13 en 14 juni is Gilbert Andrews in Nederland. Deze 25-jarige Tanzaniaan heeft albinisme en is daarom zijn leven niet zeker. Hij bezoekt ons land op uitnodiging van Amnesty International om de rechten van mensen met albinisme onder de aandacht te brengen.

Vermoord vanwege hun botten
Op 13 juni is het de Internationale Dag van het Albinisme. Dat deze dag nodig is, blijkt uit het verhaal van Gilbert. In Tanzania en andere landen in Afrika lopen mensen met albinisme groot gevaar. Volgens lokale overtuigingen hebben de lichaamsdelen van mensen met albinisme speciale krachten en kunnen ze ziektes genezen en rijkdom brengen. Er is in sommige landen een ware heksenjacht gaande op de botten van mensen met albinisme. Kinderen en volwassenen worden ontvoerd en vermoord. Hun botten en andere lichaamsdelen worden gebruikt in medicijnen vanwege de veronderstelde magische werking. Daarnaast worden mensen met albinisme gediscrimineerd en achtergesteld. Veel mensen zijn bang voor hen. Gilbert woont al jaren in een speciaal opvangcentrum, waar kinderen met albinisme worden beschermd tegen aanvallen.

“In een dorp bij ons in de buurt werd een meisje met albinisme ontvoerd,” vertelt Gilbert. “Ze hakten haar handen af en vermoordden haar. Mijn ouders waren bang. Voor de veiligheid besloten ze me naar het opvangcentrum te brengen.” Gilbert was 11 jaar toen hij bij zijn ouders wegging. Hij is nu weliswaar veiliger, maar hij mist hen wel.

Mensenrechtenactivist uit noodzaak
Gilbert Andrews zag geen andere keus dan activist te worden en zich in te zetten voor de rechten van mensen met albinisme. Met gevaar voor eigen leven geeft hij voorlichting in Tanzaniaanse dorpen.

“Andere mensen zijn vrij, maar ik niet. Door hun ideeën over mensen met albinisme kan ik niet naar huis terug. Daarom vecht ik nu met woorden. Ik wil de mensen leren dat mensen met albinisme ook mensen zijn.”

Bezoek aan scholen
Samen met Amnesty International bezoekt Gilbert Andrews twee scholen in Nederland. Amnesty International biedt het lespakket ‘BRAVE’ voor scholen waarin het verhaal van Gilbert een belangrijke rol speelt. Hij gaat in gesprek met leerlingen en studenten, en doet mee aan een actie waarbij een kunstwerk wordt onthuld. Op donderdag 13 juni bezoekt hij het Albeda College in Rotterdam. Op vrijdag 14 juni vertelt hij over zijn situatie op de Dreefschool in Haarlem.