Kinderen door het Nigeriaanse leger vrijgelaten

Kinderen door het Nigeriaanse leger vrijgelaten

IPS. Deze week werden 23 jongens en 2 meisjes door het leger in Nigeria vrijgelaten. Ze worden er niet langer van verdacht banden te hebben met gewapende rebellen. Het brengt het totale aantal vrijgelaten kinderen dit jaar op 44.

In 2009 begon in het noordoosten van Nigeria een opstand van gewapende oppositiegroepen tegen het Nigeriaanse leger. Tien jaar later is het conflict nog steeds aan de gang en worden gezinnen door geweld uit hun huizen verdreven.

Volgens Artsen zonder Grenzen waren eind augustus naar schatting 1,8 miljoen mensen ontheemd in de noordoostelijke deelstaten Borno, Adamawa en Yobe.

Kwetsbare kinderen gerekruteerd
De chaos maakt met name kinderen erg kwetsbaar en ze lopen verhoogd risico om gerekruteerd te worden door extremistische rebellen.

Kinderen die ervan verdacht worden om banden te hebben met zulke groeperingen, worden door het leger aangehouden. Gisteren werden 23 jongens en 2 meisjes vrijgesproken en bevrijd uit hun administratieve hechtenis. Het brengt het totale aantal bevrijde kinderen dit jaar op 44.

Kinderrechtenverdrag
‘Dit zijn kinderen die zijn weggehaald bij hun families en gemeenschappen, beroofd van hun jeugd. Unicef zal blijven streven naar het verenigen van door conflict getroffen kinderen met hun families’, zegt waarnemend vertegenwoordiger in Nigeria, Pernille Ironside.

‘We hebben vooruitgang geboekt, maar willen zien dat alle kinderen die verdacht worden van betrokkenheid bij gewapend geweld, zo snel mogelijk uit militaire hechtenis worden gehaald.

‘Dit jaar vieren we het 30-jarige bestaan van het Kinderrechtenverdrag, een goede reden om ons gezamenlijk in te zetten om meer te doen voor de bescherming, het welzijn en de ontwikkeling van kinderen in Nigeria, en ervoor te zorgen dat ze niet worden gebruikt in conflicten in de eerste plaats’.

Sinds 2016 zijn in totaal 2499 mensen, waaronder 1627 kinderen, vrijgesproken van banden met gewapende rebellengroeperingen.