Krugerpark vangt stropers nu ook met radar

IPS. Meerkat is een nieuw bewakingssysteem dat de neushoorns in het Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika moet beschermen tegen genadeloze stropers. Sinds de installatie begin dit jaar zijn al minstens vijf pogingen tot stroperij voorkomen.

Het nieuwe bewakingssysteem Meerkat werd ontwikkeld door de Zuid-Afrikaanse Raad voor Wetenschappelijk en Industrieel Onderzoek (CSIR). Het maakt gebruik van een radarsysteem dat bewegingen detecteert en ze vervolgens aanduidt op een kaart.

Daarna schiet een elektronische bewakingscamera in actie. Blijkt uit de beelden dat het om stropers, en niet om bewegende dieren gaat, wordt de locatie van de stropers bepaald.

“Eens we de exacte positie van de stropers, een lengte- en breedtegraad, hebben achterhaald, roepen we een eenheid op. Zij komen dan per helikopter of via de weg”, zegt Mark Andrew McGill, technisch manager van het Krugerpark.

“Het systeem is bijna als een engel die op je schouder zit en dingen kan zien die anders niet te zien zijn. Dit maakt het werk voor de parkwachters een stuk veiliger, en als we neushoorns willen redden, moeten we onze parkwachters veilig houden”, zegt McGill in een filmpje over het project.

Sinds de ingebruikname van het systeem in januari zijn van de negen gedetecteerde stroperij-incidenten er vijf succesvol gestopt.

14 februari
“Het Krugerpark is heel groot, dat stelt ons voor enorme uitdagingen”, zegt McGill. “Deze technologie is een forse hulp bij het beschermen van neushoorns en het stoppen van illegale stropers.”

De nacht van 14 februari was tot nu toe het meest succesvol. Toen werden drie verschillende pogingen tot stroperij gedetecteerd door het Meerkat-systeem. In een verklaring van het Krugerpark staat dat “indien de Meerkat die nacht niet operationeel was geweest, vier tot acht neushoorns zouden zijn afgeslacht.”

Volgens het Zuid-Afrikaanse ministerie van Milieu werden in 2014 nog 1215 neushoorns gedood door stropers. In 2015 daalde dat aantal tot 1175. De cijfers voor 2016 worden snel verwacht.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV