Mali in tijden van Corona

Mali in tijden van Corona

Aart van der Heide. Het Corona virus is ook in Bamako gedetecteerd. Deze week kwam het bericht dat 2 Malinezen besmet waren. Beiden kwamen uit Frankrijk.

Een bevriende arts meldde mij heel cynisch dat ook bij hen de eerste gevallen gedetecteerd waren. Mijn cynische reactie was daarop dat zij dus zeker ook meededen in de vaart der volkeren of gewoon ook geglobaliseerd waren. Het buurland Burkina Faso had dagen daarvoor al 5 gevallen gediagnosticeerd. In Bamako is nu een run ontstaan op ontsmettingsgel. Helaas kunnen de armen dit niet betalen en geven zich over aan de wil van Allah. Andere keus hebben ze ook niet. Gelukkig hebben de gezondheidsautoriteiten goede ervaringen opgedaan met de Ebola-besmettingen. Wel moet vermeld worden dat dit ook is gedaan met de goede hulp van MSF (= artsen zonder grenzen). Toch zijn er grote zorgen. Zo is de Grand Marché of de Soek in Bamako niet gesloten. De vele venters langs de Route de Kolikoro zijn niet weg. Wie durft de moskeeën te sluiten? Immers volgens velen kan alleen Allah hen beschermen. Anderhalve meter afstand lijkt me in een miljoenen stad als Bamako onmogelijk.

Parlementsverkiezingen
Deze vinden vandaag zondag 29 maart plaats onder zeer moeilijke omstandigheden. Twee-derde van het land is crisisgebied waar de meeste bestuursambtenaren niet durven komen. Deze week kwam het bericht door dat de chef van de oppositie Soumaila Cissé nabij zijn geboortedorp Banikane (cercle de Niafounke, Region de Tombouctou) is gekidnapt door rebellen, bandieten of jihadisten. Grote druk werd op de regering uitgeoefend om deze verkiezingen uit te stellen vanwege de vele crisissen. Een grove schatting dat een heel klein gedeelte van de kiesgerechtigden zullen gaan stemmen is dat nog geen 20% zal stemmen. De partij van de president zal winnen. Gevolgd door ADEMA en ASMA. De leiders van de RPM en ASMA zijn allen voorgekomen uit ADEMA. Terwijl ADEMA voortgekomen is uit de URD. De voorman van de RPM is de huidige president IBK en van ASMA is Soumeylou Boubey Maiga die premier, minister van o.a. Defensie en ook hoofd van de geheime dienst is geweest. Deze verkiezingen zullen zeker de huidige machthebbers in het zadel houden. Dat schijnt ook de reden te zijn dat IBK deze niet heeft willen uitstellen. Ik hoor van velen uit Mali dat de kiezers met geheel andere zaken bezig zijn. Overleven, overleven en nog eens overleven. Alle winkels, restaurants, bars, scholen en de universiteit zijn gesloten. Velen hebben geen werk meer en ontvangen ook geen inkomen. Ik heb al veel verzoeken gehad om geld te sturen om eten te kopen. Donoren isoleren zich vanwege niet alleen jihadistische aanvallen of ontvoeringen maar ook vanwege besmettingsgevaar. De parlementaire democratie heeft totaal geen steun kunnen bieden. De meeste Malinezen geloven daar ook niet meer in en hebben er nooit in geloofd. Ik hoor altijd weer van Malinezen dat dit door het westen is opgelegd. Westerse donoren steunen dit systeem nog steeds
Er zal zeker weer een parlement komen met afgevaardigden die helaas niets voor het volk die ze vertegenwoordigen kunnen doen. IBK zit in z’n paleis en is ook bang besmet te raken. Zijn vele vliegreizen naar bevriende mogendheden zijn ook aanzienlijk verminderd. Het virus besmet iedereen. Ook deze politieke elite. Het land zakt steeds dieper in de ellende. Een ideale voedingsbodem voor bandieten die zich jihadisten noemen. Vele Malinezen hebben alleen nog maar vertrouwen in Allah en bidden om zijn bescherming.

Jihadisten
Onlangs kreeg ik van een bevriende oud-collega uit Timboektoe (een Malinees) het bericht dat de huidige Jihadisten vroeger als ongelovigen bekend stonden. Echte gelovigen zei hij vermoorden niemand en stelen ook niet. Ik ben dat geheel met hem eens. De huidige regering is uiteindelijk in gesprek gegaan met Iyad en Kouffa. Dit is volgens mij heel verstandig. Beide heren zijn niet op de gesprekken gekomen omdat hun eis was dat eerst Barkhane, de Franse troepenmacht, moest vertrekken. IBK zal dit goed begrijpen maar hij mag ook op de troon zitten dankzij zijn toezeggingen aan de Franse regering. Immers IBK heeft aan de Sorbonne gestudeerd. Heeft lang in Frankrijk gewoond en volgens velen heeft hij zeker een Frans paspoort. Frankrijk is weer geholpen door alle EU-landen en ook de USA en Canada. Ook ons land is een trouwe bondgenoot van Frankrijk en de USA. De dialoog is dus begonnen. Zolang er gepraat wordt zal er hoop zijn.
Een presidentskandidaat, die ook eerste minister is geweest, heeft mij persoonlijk al twee jaar geleden duidelijk gemaakt dat dit probleem alleen maar door overleg opgelost kan worden en niet met de wapenen. In Mali heet dit ‘concertation’. Ik weet uit ervaring dat hij gelijk heeft.

Nederland in Mali
Het vredesakkoord dat de Amerikanen met de Taliban in Afghanistan hebben gesloten geeft dit ook aan. Bette Dam, een Nederlandse journaliste, heeft dit in een goed boek beschreven. Zij zou dit ook voor Mali moeten doen en wel erg ver af van de Nederlandse ambassade en de NIMD die uiteindelijk instrumenten zijn van Den Haag. Immers de door Den Haag gesteunde invoering van de parlementaire democratie is mislukt. De Nederlandse steun aan de MINUSMA ook. De NIMD helpt parlementsleden in Mali met allerlei cursussen o.a. in welsprekendheid maar daaraan is totaal geen behoefte. Nederland heeft een geheel nieuwe ambassade in Bamako waarvan de totale waarde op 30 miljoen Euro wordt geschat. Waarom zo groot en mooi weet niemand. De kleur van de ambassadeur is volgens velen Groen-Rood. Nederlanders in Mali hebben totaal geen invloed op hun beleid. De ministers die dit aansturen zijn beiden van liberale huize (VVD en D66). Mevrouw Kaag is een verstandige minister maar ook voor haar geldt dat wie zwijgt toe stemt.
Het volk in Mali lijdt ontzettend onder deze crisissen. Hebben geen werk meer en velen niet te eten. Goede hulp is nu echt nodig maar zeker niet via de officiële kanalen. Die hebben het land alleen maar van de regen in de drup geholpen. Dit land is echt in crisis. De Jihadisten maken hier handig gebruik van. Hoe kun je solidariteit tot werkelijkheid maken zonder je te conformeren?
N.B. De verkiezingen zijn gehouden. Geschatte opkomst is ongeveer 6-10%. In de centra onder bestuur van de huidige regering wordt algemeen verwacht dat de RPM en daarna ADEMA, URD en ASMA gewonnen hebben.