Meer dan 15.000 Afrikaanse meisjes vieren overgang naar vrouw

Amref Flying Doctors. Amref Flying Doctors maakt in het kader van de Internationale Dag tegen Meisjesbesnijdenis (6 februari) bekend dat meer dan 15.000 Afrikaanse meisjes van nomadenstammen een besnijdenis bespaard is gebleven. De besnijdenis heeft plaatsgemaakt voor een bijzonder alternatief: onderwijs.

Wereldwijd zijn er meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. Meisjesbesnijdenis, in de meeste landen bij wet verboden, komt nog veel voor in nomadische stammen en markeert vaak de overgang van meisje naar vrouw. Zodra de zeer pijnlijke en gevaarlijke besnijdenis heeft plaatsgevonden, wordt een meisje van doorgaans tussen de 9 en 14 jaar uitgehuwelijkt. Meisjes die niet worden besneden maken hun school af, trouwen later en worden op latere leeftijd moeder. Zo creëren ze een betere economische situatie voor zichzelf en hun omgeving.

Onderwijs als alternatief voor besnijdenis
Amref Flying Doctors heeft samen met de Masai-stam in Kenia en Tanzania na jarenlange intensieve samenwerking een alternatief bedacht: onderwijs. De meisjes krijgen drie dagen lang workshops over seksualiteit, zelfbewustzijn en mensenrechten. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan naar school gaan en het afmaken van een opleiding. Het kleurrijke ritueel waarbij de meisjes prachtig worden aangekleed, worden ingezegend door de stamoudsten en allerlei feestelijkheden ondergaan is hierbij ongewijzigd gebleven.

Onderzoek laat zien: deze aanpak werkt!
Veranderdeskundige Ernst Graamans deed onderzoek naar deze aanpak en interviewde bijna 100 mensen van de Masai-stam. Lees in deze samenvatting waarom Amref’s aanpak zo succesvol is.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV