Met Hoveraid naar afgelegen plekken op Madagaskar

Met Hoveraid naar afgelegen plekken op Madagaskar

Roel Burgler. De medische ontwikkelingsorganisatie Hoveraid brengt teams van vrijwilligers naar afgelegen plekken op Madagaskar, een straatarm land dat ook regelmatig door allerlei natuurrampen getroffen wordt.

Een team bestaat uit jonge medische studenten uit Nederland en lokale artsen en medisch personeel. Met behulp van hovercrafts kunnen ze gebieden bereiken die anders niet te bereiken zouden zijn.

Om het Hoveraid-basiskamp in het plaatsje waar ook een leeg ziekenhuisje staat te bereiken, moet eerst met jeeps met vierwielaandrijving, ossenkar, kano en lopend een dagenlange tocht door de het binnenland van Madagaskar afgelegd worden. Pas dan kunnen de teams met behulp van de hovercraft de omliggende dorpjes bezoeken om de noodzakelijke gezondheidszorg te leveren. Het is vaak het enige moment dat de dorpelingen iets van gezondheidszorg merken, buiten de plaatselijke traditionele medicijnman of vrouw. De Nederlandse studenten zijn vaak de eerste blanken die zij zien.

De consultaties worden, wanneer mogelijk, in een dorpsschooltje gehouden. Dan wordt er soms ook voorlichting gegeven, met name over AIDS en gezonde voeding. Ernstige gevallen worden doorverwezen naar het lokale ziekenhuisje waar een groep medische specialisten uit Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar, vrijwillig een week lang komen werken, vooral opereren. Het kan gebeuren dat familie meerdere dagen lopend onderweg is met een ernstig geval voordat ze bij het ziekenhuisje komen, zeker als ze niet over een ossenkar beschikken. Dat het redelijk uitziend ziekenhuisje niet operatief is heeft vooral met politiek en corruptie te maken, prioriteiten en het niet kunnen vinden van staff voor een gebied met zoveel ontberingen. In de droge tijd stijgt het kwik ver boven de veertig graden.

Zoals met veel goede doelen is het een druppel op een gloeiende plaat. Maar beter die druppel dan helemaal geen water.

Mada-D027

Madagaskar, 23-11-2015, jonge blanke man kijkt op de kaart op de kap van een four wheel drives 4×4 van de ontwikkelingsorganisatie Hoveraid, ergens in de rimboe.Madagascar, a white young man looks on a map on the bonnet of a Hoveraid (an NGO) landrover, four wheel drives, somewhere in the bush.Foto: Roel Burglerreportage: bush Hoovercraft in Madagaskar

« 1 van 33 »