Nahawa Doumbia blikt terug op haar debuut

Nahawa Doumbia blikt terug op haar debuut

Michel Vink. Nahawa Doumbia is een van Mali’s meest bepalende zangeressen van de laatste vier decennia. Op 20 september werd haar debuutopname La Grande Cantatrice Malienne Vol 1 voor het eerst op wereldwijde schaal uitgebracht op LP, CD, cassette en digitaal.

Het album is geremasterd en kijkt terug naar het begin van de lange carrière van Doumbia, toen haar kenmerkende stem en stijl nog in ontwikkeling waren.

Awesome Tapes From Africa begon eind 2011 als label met de heruitgave van La Grande Cantatrice Malienne Vol 3 van Doumbia. De positieve feedback van fans en pers die daarop volgden, bracht Doumbia terug naar Europa voor een toernee en vormde de vroege missie van ATFA als een label.

Muzikale evolutie
Het werk van Doumbia doorloopt progressieve stadia van muzikale evolutie en dit vroege album werd gemaakt voordat er bas, percussie en uiteindelijk de elektrische gitaar en synths werden toegevoegd waardoor ze ook buiten Mali bekend werd. Ze speelde een sleutelrol in de populaire Malinese muziek sinds de late jaren ’70, toen haar versie van Wassoulou-muziek zich ontwikkelde van een combinatie van vocaal en gitaar tot meer grootschalige bands met een wat bombastische en geëlektrificeerde sound.

Traditionele muziek
Ze zong traditionele muziek sinds haar vroege tienerjaren in Bougouni. Doumbia trad tijdens haar jeugd op met culturele groepen en kreeg de aandacht van Radio Mali die haar overhaalden mee te doen aan een wedstrijd van Radio France International, Découverte 81 á Dakar, die ze won. Of ze het nu wist of niet, als jonge dame van buiten de hoofdstad Bamako in Mali, was ze voorbestemd voor een wereldwijde carrière in de voorhoede van de Malinese populaire muziek.

Volume 1
Uitgebracht in 1981 door het in Ivoorkust gevestigde AS Records, was de zangeres amper 20 jaar oud toen het debuut werd opgenomen. Ze werd vergezeld door haar toekomstige echtgenoot N’Gou Bagayoko op akoestische gitaar, wiens stijl overeenkomt met de traditionele kamele n’goni-spelers. De grimmige eenvoud van deze zeer intieme opname verhult de volwassen kracht van haar stem niet.

“Als ik erover nadenk, word ik er eerst aan herinnerd hoe lang geleden het was”, herinnert Doumbia zich. “Het is een van de albums waar ik het meest van hou omdat het me aan mijn jeugd doet denken. Ik was zo jong en mijn stem was licht en opgewekt. Ik luister vandaag nog steeds naar sommige van die liedjes. Ik ben echt trots op dat eerste album, want daar is het allemaal begonnen. Het laat me zien hoe ver ik ben gekomen in mijn persoonlijke en artistieke leven; het geeft me de moed die ik nodig heb om vooruit te blijven gaan, en doet me alle jaren van toewijding en hard werken waarderen die ik in mijn muzikale carrière heb gestoken. ‘

Over Awesome Tapes From Africa
Al meer dan tien jaar verspreidt Awesome Tapes From Africa Afrikaanse muziek via het web via het ATFA-blog. In 2011 werd ATFA een platenlabel en brengt verrassende muziek van legendarische en linkse artiesten opnieuw uit, met 50/50 winstdelingsovereenkomsten en, waar mogelijk, uitvoeringskansen bij grote festivals, clubs en theaters over de hele wereld.

Lees verder over de albums Nyama Toutou en La Grande Cantatrice Malienne Vol 3 op service.afrika-nieuws.nl.