Nieuw fonds voor Afrikaanse start-ups in de gezondheidszorg

Amref. Amref Health Africa (in Nederland Amref Flying Doctors), de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, lanceerde 19 mei jl. tijdens The Next Web Conference een investeringsfonds voor de Afrikaanse gezondheidssector.

De Afrikaanse bevolking zal de komende jaren sterk groeien. Hierdoor zal ook de vraag naar gezondheidszorg toenemen. Innovatie is onmisbaar om deze vraag te kunnen opvangen. De huidige generatie Afrikaanse start-ups ontwikkelt hiervoor innovatieve technologische oplossingen, maar een gebrek aan kapitaal en netwerk staat substantiële groei doorgaans in de weg.

Het Innovate for Life Fund zal Afrikaanse ondernemers in de gezondheidszorg ondersteunen door hen toegang te bieden tot kennis, netwerken en financiering. Daarnaast heeft het Innovate for Life Fund als doel om de kloof tussen Afrikaanse ondernemers en internationale investeerders te overbruggen. Want hoewel de gezondheidszorg in Afrika tot een van de sterkst groeiende sectoren behoort, zijn internationale investeerders tot op heden doorgaans terughoudend met investeringen in deze sector.

Dr. Githinji Gitahi, CEO van Amref: ‘Met de introductie van het mobiele platform Leap in 2015 hebben wij de kracht van innovatie en technologie aan den lijve ondervonden. Leap stelt ons in staat om grote groepen gezondheidswerkers direct te bereiken en te voorzien van kennis en vaardigheden. Dataverzameling en -analyse bieden ons vervolgens de mogelijkheid om snel en adequaat te reageren, bijvoorbeeld wanneer we de uitbraak van een ziekte zoals Ebola signaleren. Met het Innovate for Life Fund optimaliseren we de innovatieve oplossingen en het ondernemerschap van creatieve Afrikaanse ondernemers.’

Ylann Schemm, directeur van de Elsevier Foundation en partner van het fonds: ‘Wij geloven sterk in de visie van Amref Flying Doctors en het creatieve potentieel van de Afrikaanse jeugd. Met onze langdurige inzet voor de verbetering van de mondiale gezondheid zien we dat het Innovate for Life Fund een echte kloof overbrugt – door lokale, technologische gezondheidsoplossingen voor en door Afrikanen te stimuleren.’

In een partnerschap met Grassroot Business Fund, een ervaren impact investeringsfonds, biedt het Innovate for Life Fund een op maat gemaakt Accelerator programma aan. In september 2017 worden zes kansrijke ondernemers geselecteerd om deel te nemen aan het programma. Zij krijgen hierdoor toegang tot de kennis van Amref met betrekking tot gezondheidszorg in Afrika, en tot hun uitgebreide lokale en internationale netwerk.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV