Nieuwe historische serie Goede Hoop met Hans Goedkoop

NTR. Van 23 maart t/m 11 mei is op donderdag om 21.05 uur op NPO 2 de serie Goede Hoop te zien. Hans Goedkoop presenteert deze nieuwe zevendelige documentaireserie over de rol van Nederland in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. De serie maakt deel uit van een groot multimediaal project met onder meer een tentoonstelling in het Rijksmuseum.

Na De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw komt de NTR opnieuw met een groots opgezette geschiedenisserie. Het onderwerp is deze keer de historische relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika. Sinds Jan van Riebeeck er in 1652 voet aan wal zette, heeft Nederland een prominente rol gespeeld in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Het is een verhaal van overheersing, uitbuiting en racisme, maar ook van assimilatie, vrijheidsstrijd en emancipatie; een verhaal dat zich uitstrekt van VOC-mentaliteit tot Boerenoorlogen en Apartheid.

Multimediaal project
De documentaireserie Goede Hoop is onderdeel van een groot multimediaal project over de gemeenschappelijke geschiedenis van Nederland en Zuid-Afrika.
– Online is Goede Hoop te volgen via webseries voor Instagram, YouTube en Facebook. Voor elk platform zijn unieke verhalen gemaakt over het huidige Zuid-Afrika, de bewogen geschiedenis en de diverse groepen en culturen.
– Het team van Het Klokhuis – eerder verantwoordelijk voor onder meer 13 in de oorlog, Welkom in de Gouden Eeuw en Welkom bij de Romeinen – maakt een eigen zesdelige serie, gepresenteerd door Maurice Lede.
– Voor middelbare scholen wordt op schooltv.nl Goede Hoop in de klas gelanceerd. Eerder gebeurde dat succesvol met De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw en afleveringen van Andere Tijden. Voor scholieren van 9 tot 12 jaar verschijnen op schooltv.nl zes informatieve clips.
– Walburg Pers geeft in samenwerking met de NTR bij de serie een rijk geïllustreerd boek uit, dat je meeneemt op een historische reis door Zuid-Afrika: Goede Hoop – 400 jaar Nederland en Zuid-Afrika, door Bas Kromhout.
– Het Rijksmuseum in Amsterdam presenteert van 17 februari t/m 21 mei 2017 de tentoonstelling Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 over de bewogen geschiedenis tussen de twee landen.

Goede Hoop wordt mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds en het Stimuleringsfonds creatieve industrie.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV