IPS. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil in negen dagen tijd 825.000 Congolese kinderen inenten tegen de mazelen. Het is een noodgreep in een poging om de grootste en snelst oprukkende mazelenepidemie ter wereld te stoppen.
De DRC Congo krijgt vooral aandacht omwille van de ebola-uitbraak in het noordoosten van het land, maar tegelijk woedt een andere epidemie op veel grotere schaal. Op 17 september waren al 183.837 verdachte gevallen van mazelen gerapporteerd, waarvan 5989 met zekerheid. De ziekte heeft zich verspreid over alle provincies van het land en maakte al 3667 slachtoffers, bijna allemaal kinderen.
De mazelen kunnen zo snel oprukken omdat onvoldoende kinderen ingeënt zijn. In 2018 wast dat maar voor 57 procent van de kinderen het geval.
Immunisatie gemist
‘De DRC zit in een moeilijke situatie omdat te veel kinderen de standaard immunisatie hebben gemist’, zegt Deo Nshimirimana, WHO-vertegenwoordiger in het land. ‘Daardoor zijn er nu grote clusters van kinderen die nog gevaccineerd moeten worden. De WHO werkt samen met het ministerie van Volksgezondheid om ze zo snel mogelijk te bereiken.’
De WHO krijgt voor de strijd tegen de ziekte steun van Unicef, dat vaccins aankoopt en verdeelt, en organisaties als Artsen zonder Grenzen om ze toe te dienen. Bedoeling is om het aantal gevaccineerde kinderen in de DRC op meer dan 4,1 miljoen te brengen. De organisaties richten zich op 24 regio’s in zes provincies: Mongala, Kwilu, Evenaarsprovincie, Kwango, Mai-Ndombe en Oost-Kasaï.