Schilderijen van Paulo Akiiki
Omdat Afrika niet alleen bestaat uit spannende avonturen, economische ellende en wilde beesten, tonen wij hier een aantal schilderijen van de hedendaagse Oegandese schilder Paulo Akiiki.
Over Paulo Akiiki
Paulo Akiiki (1972) is geboren in Masindi, Oeganda en woont momenteel in Kampala. In 1994 is hij toegelaten tot de Margaret Trowell School of Industrial and Fine Arts van de Mekerere Universiteit te Kampala. Tijdens zijn studie aldaar heeft hij zich bekwaamd in de schilderkunst (hoofdrichting), beeldhouwen en grafisch-industrieel ontwerpen. In 1997 heeft Akiiki zijn studie cum laude afgerond.
Naast de vele exposities in Oeganda heeft Akiiki ook deelgenomen aan internationale exposities, zoals bv. de “Joint Aids Exhibition” van de Sabokkai Art Gallery in Londen (1995) en de Expo 2000 te Hannover (2000).
Het oeuvre van Akiiki varieert van primitieve, contrastrijke doeken tot impressionistische pastels.
Een terugkerend thema in zijn werk is de mens in de vredige buitenwereld. Dit werk kenmerkt zich door vreedzame taferelen met prachtig lichteffecten, en is daarmee ook een reflectie van de rust die weer in de Oegandese samenleving is teruggekeerd. Akiiki heeft met zijn werk de Oegandese schilderkunst, die in de jaren ’70 en ’80 sterk beïnvloed werd door het gewelddadige karakter van de samenleving, een nieuw gezicht gegeven.
Akiiki laat zich ook inspireren door de Oegandese vrouw inhaar nog immer voortdurende strijd voor emancipatie. Om een sterke en onafhankelijke positie in de Oegandese samenleving te verkrijgen, werken vrouwen in Oeganda veel in groepsverband, en ondersteunen elkaar op alle gebieden. Akiiki drukt dit uit door vrouwen in groepen van dicht bij elkaar staande sterke en slanke figuren af te beelden.
Een terugkerend thema is het masker.
Het masker is in Oeganda een cultureel symbool, dat zijn oorsprong in het verleden van Oeganda heeft.
Voor Akiiki is het masker een geliefd object omdat dit hem totale vrijheid van expressie geeft:
“Je kunt het masker alles laten doen en denken, dit maakt elk masker uniek”