Elizabeth Ofosuah Johnson – Face2face Africa. Verhalen over Afrikanen die hun weg naar het Westen vonden voordat westerlingen ook maar een stap op het Afrikaanse continent zetten, komen slechts af en toe naar boven.
Het bewijst dat er een groot bewustzijn bestond van het leven buiten het continent, evenals een bepaald niveau van interactie tussen Afrikanen en westerlingen van ver weg.
De naam was Maurice en na zijn dood werd hij in het jaar 287 tot heilige en beschermheer van verschillende Europese steden gemaakt vanwege zijn toewijding aan God en de katholieke kerk. Het is echter niet zeker dat zijn echte naam Maurice of Mauritius was, de reden is dat volgens een essay van de Amerikaanse historicus Runoko Rashidi zijn naam afkomstig is van het Latijnse woord voor Moor. In ieder geval, dit was hoe hij werd genoemd en de naam bleef hangen.
Hij werd geboren in Egypte in 250 en groeide op in Thebe, een oude stad in Opper-Egypte, die toen de hoofdstad van het Nieuwe Rijk was. Het is mogelijk dat hij naar Europa verhuisde om bij de kerk te werken als het hoofd van het Romeinse legioen in Thebe. Zijn snelle opkomst als leider zag maakte hem al snel een legergeneraal die een leger leidde van ongeveer 6000 mannen voor het Romeinse Rijk.
Tijdens zijn dienst in Europa werden Maurice en zijn mannen door Ceasar bevolen de Romeinse goden te aanbidden evenals een standbeeld van Ceasar zelf, als een god die heerste over het volk in plaats van de toen in populariteit stijgende Jezus Christus. Hij was daarom tegen christenen en het christelijke geloof als geheel.
Maurice stond voor de kerk en zijn geloof, weigerde het bevel van Ceasar te gehoorzamen. Zijn leger volgde zijn leiding, wat de keizer enorm irriteerde. Als straf werden enkele van zijn soldaten gedood en werd Maurice zelf onthoofd. Vanwege zijn loyaliteit aan het christelijk geloof werd hij tot martelaar gemaakt.
Zijn leven inspireerde verschillende Europese steden in onder meer Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Italië en Spanje en hij werd tot beschermheilige van Coburg in Duitsland gemaakt, waar hij nog altijd wordt vereerd en herinnerd.
Verschillende geleerden en historici hebben zijn bestaan betwist en noemden zijn verhaal ‘wanhoop van de zwarte gemeenschap’ om zich opgenomen te voelen. Historische sporen en bronnen bewijzen echter zijn bestaan als een zwarte man die een inspiratie werd voor verschillende Europeanen om meer toegewijd te zijn aan de dienst aan God.