Presidentsverkiezing Guinee-Bissau wordt beslist in een tweede ronde

Presidentsverkiezing Guinee-Bissau wordt beslist in een tweede ronde

Jan van Maanen. De rekenmeesters van de PAIGC hebben zichzelf veel te rijk gerekend bij hun interne telling van de stemmen op zondagavond. Vandaag werd bekend dat hun kandidaat, Domingos Simões Pereira de 50%+1 lang niet heeft gehaald.

Hij bleef steken op 40,1%. Dat betekent een tweede ronde op 29 december. Dan is de tegenstander Umaru Sissoko Embalo, die 27,6% van de stemmen kreeg.

Toch kan de kandidaat van de PAIGC die tweede ronde met een redelijk gerust hart tegemoet zien want Domingos gaat die verkiezing met grote meerderheid winnen. Alhoewel Carlos Gomes jr.(2,7%) en José Mario Vaz (12,4%) hun kiezers kunnen oproepen om Sissoko te stemmen (uit wrok), zullen de meeste stemmen toch naar Domingos gaan. Dat komt omdat ze beiden ‘onafhankelijke’ kadidaten waren, zonder een hechte gestructureerde achterban, zoals een partij die heeft. Ook veel van de Nuno Nabiam (13,2%) stemmers zullen naar Domingos gaan of ze blijven thuis. Idrissa Djalo (0,5%), Iaia Djalo (0,5%), Baciro Djá (1,3%), Vincente Fernandes (0,8%) en zo nog een paar ‘kleinere’ kandidaten zullen kun kiezers oproepen om straks op Domingos te stemmen. Een 60%-40% overwinning voor Domingos zit in het vat. De ethnisch/moslim kaart die Sissoko speelde in de eerste ronde, zal in de tweede ronde tegen hem werken want niet-moslims zullen daarom juist niet met hem in zee gaan. De moslim populatie in Guiné-Bissau is 40%.

De PAIGC haalde in maart 35% van de stemmen en bij de verkiezing van afgelopen zondag haalde hun kandidaat dus 40%. De MADEM haalde in maart 21% en nu haalt hun kandidaat ook ruim meer: 27%. Veel van de winst van de PAIGC/Domingos en de MADEM/Sissoko komt bij de PRS vandaan. De PRS, bij gebrek aan een eigen kandidaat, steunde de APU-PDGB kandidaat en het resultaat was dramatisch. PRS en APU-PDGB haalden in maart samen 30% maar hun gemeenschappelijke kandidaat Nuno Nabiam bleef zondag steken op 13,2%.

In het verleden (en dit is overal het geval waar een tweede ronde nodig is bij verkiezingen) zagen we dat veel kiezers die in de eerste ronde op een verliezend kandidaat stemden in de tweede ronde thuis blijven. In 2014 was de opkomst in de tweede ronde 86.000 (12%) stemmers lager.

Tenslotte is er momenteel toch een enorm gevoel van opluchting. Er moet dan nog wel een tweede ronde komen, maar het feit dat het land af is van instabiliteitsfactor nummer 1, zijnde José Mario Vaz (Jomav) wordt door velen als een grote winst gezien.