Regenseizoen doet kans op ziektes in Mozambique toenemen

Regenseizoen doet kans op ziektes in Mozambique toenemen

IPS. Nu het regenseizoen eraan komt lopen tienduizenden Mozambikanen risico door honger en ziekte, waarschuwt het Rode Kruis. Dat heeft veel te maken met de schade die cyclonen Idai en Kenneth meer dan een half jaar geleden veroorzaakt hebben.

Hulporganisaties vrezen dat begin volgend jaar 2 miljoen mensen honger zullen lijden en schatten dat 38.000 kinderen risico lopen op ondervoeding. De gemeenschappen die het zwaarste zijn getroffen door de cyclonen, lopen het meeste risico.

Een van de belangrijkste factoren is de schade aan de drinkwatervoorziening en de rioleringsstelsels. Vooral de inwoners van de havenstad Beira, die zwaar werd getroffen, zijn blootgesteld aan ziekten.

“Het regenseizoen betekent een echt gevaar voor de volksgezondheid in gemeenschappen die al erg kwetsbaar zijn’, zegt Jemilah Mahmood van het Rode Kruis, die de regio heeft bezocht. ‘Mozambique is een van de meest kwetsbare landen ter wereld voor natuurrampen.’

Veerkracht
De enorme menselijke en economische schade door de cyclonen Idai en Kenneth is in grote mate het gevolg van een het gevolg van een gebrek aan preventie en planning. ‘Dat is een van de meest pijnlijke lessen in Mozambique: investeringen in veerkracht zijn cruciaal om het menselijke lijden te verminderen en talloze levens te redden”, zegt Mahmood.

Die lessen zijn belangrijk, want er is een duidelijk toenemende trend in de frequentie van extreem weer. ‘We weten dat in de toekomst opnieuw rampen zullen voorkomen, we kunnen die niet vermijden’, zegt Mahmood. ‘Maar we kunnen wel de impact van die rampen enorm verminderen door te investeren in lokale humanitaire respons, in betere waterzuivering, hygiëne en infrastructuur, en in betere noodopvang die bestand is tegen stormen.’