Regeringsleiders van West Afrika in actie tegen kindhuwelijken

Unicef. Meer dan 180 gedelegeerden van 27 West en Centraal Afrikaanse landen zijn op dit moment bijeen om te praten over het uitbannen van kindhuwelijken, een in de regio veelvoorkomend gebruik.

Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en prinses Mabel van Oranje namens Girls Not Brides zijn bij de besprekingen aanwezig. Niet eerder kwamen er in deze regio zo veel overheden en organisaties samen om te praten over deze ernstige schending van meisjesrechten.

De top is tot en met woensdag 25 oktober in Dakar en is georganiseerd door Senegal, met hulp van ngo’s en VN-organisaties, waaronder Girls Not Brides, Plan Internationaal, UNICEF, Save the Children en UN Women.

‘Heel inspirerend om te zien hoe betrokken de deelnemers zijn van deze High Level Meeting tot het beëindigen van het kindhuwelijken. Maar mooie woorden moeten worden omgezet in meer daden’, aldus Mabel van Oranje. ‘Deze bijeenkomst moet leiden tot versnelde actie van alle betrokkenen – overheden, de VN, donors, het maatschappelijk middenveld, religieuze en traditionele leiders, jongeren en vele anderen. Een ieder kan een bijdrage maken. We kunnen de meisjes in West en Centraal Afrika, maar ook daar buiten, niet in de steek laten.’

Vanwege de topontmoeting publiceert UNICEF vandaag het rapport Achieving a future without child marriage: Focus on West and Central Africa, waaruit blijkt dat het probleem groot en acuut is: vier op de tien vrouwen trouwt voor hun 18de en onder hen was een derde al getrouwd voor hun vijftiende verjaardag.

‘Als dit zo doorgaat duurt het meer dan honderd jaar voor kindhuwelijken uitgebannen zijn’, stelt Jolijn van Haaren, kinderrechtenexpert bij UNICEF Nederland. ‘De gevolgen van dit misbruik voor de miljoenen kindbruiden zijn levensbepalend en van grote invloed op de welvaart van de regio. En het probleem zal alleen maar groeien als er niet nu actie wordt ondernomen. Op dit moment groeit de bevolking van Afrika zo snel, dat als de huidige trend zich doorzet, in 2050 de helft van alle kindbruiden in Afrika woont.’
De nieuwe cijfers laten zien dat in elk land vooruitgang mogelijk is, wanneer de goede mix van strategieën wordt toegepast. Afrikaanse regeringen moeten dit een topprioriteit maken en donoren moeten gezamenlijk investeren in het opschalen van de programma’s die voorkomen dat meisjes gaan trouwen en die hulp bieden aan getrouwde meisjes en hun kinderen.

Een van de oplossingen is onderwijs: hoe langer meisjes naar school gaan, hoe kleiner de kans is dat ze trouwt en kinderen krijgt voor ze 18 is. Ze ontwikkelen hun vaardigheden, kennis en zelfverzekerdheid waarmee ze zelf keuzes kunnen maken over hun leven. Zo kunnen ze ook hun omgeving stimuleren om uit de armoede te komen. Daarbij moeten ook families en gemeenschappen actiever worden en moet de overheid wetgeving en beleid maken op de aanpak van kindhuwelijken. Zo bewijzen onder andere Gambia, Ghana en Rwanda dat het mogelijk is om het aantal kindhuwelijken terug te laten lopen: zij lieten de afgelopen 25 jaar een afname van 40 tot 60 procent zien.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV