Routekaart klaar voor één enkele West-Afrikaanse munt

Routekaart klaar voor één enkele West-Afrikaanse munt

Face2face Africa. De ministers van Financiën van de 15 lidstaten van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) hebben groen licht gegeven voor de historische oprichting van één munt voor West-Afrika in 2020.

Dit werd afgelopen week bevestigd na een tweedaagse bijeenkomst in Abidjan, waar de Ivoriaanse minister van Financiën, Adama Kone, zei dat er een routekaart is opgesteld voor de uitrol van de nieuwe centrale munt en dat dat eind juni zou worden beoordeeld door staatshoofden.

De ministers van Financiën werden bijgestaan ​​door centrale-bankpresidenten om technische kwesties te bespreken die voortkwamen uit het creëren van de nieuwe valuta, inclusief het wisselkoersregime en het monetaire-beleidskader.

ECO
Het idee van één enkele West-Afrikaanse valuta is al twee decennia geleden, maar kwesties als het ontbreken van een wettelijk kader en het bereiken van een inflatie van 5% of minder hebben het implementatieproces vertraagd.

West-Afrika is verdeeld in Frans- en Engelssprekende landen met afzonderlijke valuta’s die verschillende graden van waarde hebben. De Franstalige landen hebben de CFA-frank sinds de koloniale banden met Frankrijk.

ECO is de voorgestelde naam voor de gemeenschappelijke valuta die de West-Afrikaanse Monetaire Zone (WAMZ) van plan is in te voeren. Het doel is om ECO samen te voegen met de West-Afrikaanse CFA-frank en uiteindelijk de gemeenschappelijke valuta te creëren.

Er zijn wel een aantal belangrijke criteria die elke lidstaat nodig heeft voor de implementatie van de eenheidsmunt. Naast een eencijferige inflatie aan het einde van elk jaar, mag het begrotingstekort maximaal 4% van het bbp zijn, de tekortfinanciering door de centrale bank niet meer dan 10% van de belastinginkomsten van het voorgaande jaar bedragen en de bruto externe reserves moeten de import dekking geven voor minimaal drie maanden.

West-Afrikaanse staatshoofden hebben zich in februari 2018 verplicht om te voldoen aan de criteria voor de invoering van de eenheidsmunt die handels- en monetaire belemmeringen zal wegnemen en uiteindelijk de economieën van West-Afrikaanse staten zal moeten verbeteren.

“Het is bedoeld om de productie van goederen en diensten in de regio aan te moedigen. Het is dan ook onze taak om de productieve basis van onze economieën te versterken en de landbouwproductiviteit en industriële productie te verbeteren,” zei de president van Ghana, Nana Akufo-Addo, tijdens de vijfde bijeenkomst van de presidentiële taskforce over de gemeenschappelijke munteenheid van de ECOWAS vorig jaar. “Met een bevolking van ongeveer 350 miljoen, die naar verwachting zal toenemen tot 500 miljoen in de komende 20 jaar, en met een totaal BBP van ongeveer US $ 600 miljard, is er een levensvatbare markt er klaar voor,” verzekerde hij.