Ruim één miljoen Congolese kinderen gevaccineerd tegen mazelen

Artsen zonder Grenzen. In de Democratische Republiek Congo hebben Artsen zonder Grenzen en het Congolese ministerie van Volksgezondheid meer dan één miljoen kinderen tegen mazelen gevaccineerd in negen maanden tijd.

Hoewel mazelen regelmatig heerst in het land, zijn er sinds november 2016 grote uitbraken ontstaan. Teams van Artsen zonder Grenzen hebben sindsdien 41.000 kinderen behandeld in zes provincies.

Vooral kinderen onder vijf kwetsbaar
Mazelen is zeer besmettelijk en treft vooral kinderen onder vijf jaar. Voor kinderen met ernstige medische complicaties kan de ziekte zonder tijdige behandeling dodelijk zijn. Juist in afgelegen gebieden is (gratis) medische zorg schaars.

Enorme logistieke uitdaging
Een mazelenvaccinatiecampagne is effectief als 95 procent van alle kinderen tussen 6 maanden en 15 jaar ingeënt wordt. In een land als DR Congo is dat een enorme uitdaging: het land is zeer groot, terwijl op veel plekken nauwelijks wegen zijn en aanhoudende onveiligheid reizen verder bemoeilijkt. Om zo veel mogelijk kinderen te bereiken, zijn teams van Artsen zonder Grenzen daarom met motoren en te voet naar afgelegen plekken getrokken.

Filmpje
Op dit filmpje, gemaakt vanuit het perspectief van kleine kinderen, kun je zien hoe zo’n vaccinatie per motor er aan toe gaat.

Uren door de bossen
‘Om een gebied in de provincie Equateur te bereiken, gingen we op motoren, omdat er geen wegen waren,’ zegt voorlichtingscoördinator Faustin Igulu. ‘Als de paden te nauw werden, gingen we te voet verder, met onze koelboxen met vaccins en ander materiaal. Soms trokken we nog uren door de bossen. Het kost een hoop moeite, maar die is het waard. Veel kinderen hebben anders nauwelijks toegang tot zorg of vaccins.’

Tijdige behandeling cruciaal
‘Veel patiëntjes die we behandeld hebben, waren er al zeer ernstig aan toe,’ vervolgt Igulu. ‘Zij konden niet tijdig een ziekenhuis bereiken. En zonder tijdige behandeling zijn kinderen echt in levensgevaar.’

Doorgaan met hulp
Artsen zonder Grenzen gaat in DR Congo door met het bestrijden van mazelen. Medische teams behandelen en vaccineren kinderen momenteel op plekken in de provincies Tshopo en Zuid-Kivu.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Nu op Africa Web TV