Ismail Akwei – Face2Face Africa. Rwanda streeft ernaar de toegangspoort voor technologisch ontwikkeld Afrika te worden en realiseert dit met een consistente ontwikkelingsstrategie die ook nog eens heel aantrekkelijk oogt.
Vorig jaar startte het Oost-Afrikaanse land met de bouw van de Kigali Innovation City (KIC), een project van $2 miljard dat gericht is op het creëren van een soort Silicon Valley op 70 hectare land met onder meer universiteiten van wereldklasse, technologiebedrijven, biotech-bedrijven en commercieel en winkelvastgoed.
Groene stad
Het land bereidt zich opnieuw voor op het bouwen van een groene stad van $5 miljard in Kigali vanaf januari 2020, op 620 hectare grond in de Kinyinya-sector, Gasabo District, compleet met een systeem dat aantasting van het milieu en luchtvervuiling voorkomt.
Ingenieur Eudes Kayumba, plaatsvervangend teamleider van het Green City-pilootproject dat vorig jaar werd gelanceerd, vertelde de lokale media dat de stad zal worden uitgerust met groene technologieën en innovaties voor een groene en klimaatbestendige verstedelijking, de eerste in Afrika. Schone technologieën, elektrische voertuigen, elektrische fiets- en motorrijstroken, hernieuwbare energie, duurzame afvalverwerking, biogasinstallaties, stedelijke bossen, minifabrieken met schone technologieën, betaalbare woningen en geïntegreerde productiecentra voor ambachtslieden. Dat zijn de ambities.
‘We voeren een onderzoek uit te schatten wat voor banen zullen worden gecreëerd op basis van hoe de bewoners van het gebied inkomsten genereren’, zegt hij terwijl hij verzekert dat het in samenwerking met de privésector zal zijn en dat lokale bouwmaterialen zullen worden gebruikt in de bouw. om de huizen betaalbaarder en milieuvriendelijker te maken. De exacte kosten van het project zijn onbekend, maar het wordt geschat op $4 miljard tot $5 miljard, meldt The New Times.
Breder groen ecosysteem
Met de financiële steun van de Duitse ontwikkelingssamenwerking via de KfW Development Bank, voert het Rwanda Green Fund (Fonerwa) een haalbaarheidsstudie uit en Sweco, een Europees ingenieurs- en architectenbureau, ondersteunt de implementatie. ‘Wanneer studies later dit jaar worden afgerond, zullen we beginnen met de implementatie van het project, te beginnen met belangrijke infrastructuur zoals water, elektriciteit en wegen die ook de naburige gemeenschappen ten goede zullen komen,’ vertelt Kayumba, eraan toevoegend dat gemeenschappen rond de groene stad deel zullen uitmaken van het bredere groene ecosysteem en een deel wordt bestemd voor mensen met lage inkomens.
Kigali Innovation City
De bouw van de $2 miljard aan Kigali Innovation City (KIC), een privaat publiek partnerschap tussen de regering van Rwanda en Africa50, is echter een infrastructuurinvesteringsplatform dat is opgericht door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (AfDB) en de Afrikaanse staten. Africa50 zal $400 miljoen investeren in het project om ‘het innovatie-ecosysteem in een van de beste kennissteden van Afrika te helpen stimuleren’, beloofde de
AfDB tijdens het recente Afrika Investeringsforum gehouden in Johannesburg, Zuid-Afrika.
De Rwandese regering zegt dat Africa50 zich zal concentreren op het vastgoedgedeelte van het project, inclusief het bouwen van commerciële en commerciële complexen die naar schatting $315 miljoen kosten. Ze zullen ook werken aan het Digital Innovation Precinct, waar alle technologiebedrijven in KIC en residentiële voorzieningen zullen worden ondergebracht voor de werknemers die werken voor bedrijven binnen het ecosysteem.
Deze projecten maken deel uit van het Vision 2020-ontwikkelingsprogramma van de regering van Rwanda en de nationale strategie voor transformatie gericht op de oprichting van Rwanda als een wereldwijd concurrerende kenniseconomie.