Reisimpressies

Senegal vlagSenegal  –  St. Louis

 

 

 

 

Route: Rosso – St Louis – Dakar  

Geschreven in St Louis – Senegal 13 – 11- 2002

Het was een chaotische, Afrikaanse, bedrijvigheid bij de tocht over de rivier van Rosso – Mauritanië naar Senegal. Tientallen mensen bieden hun diensten aan om je tegen een vergoeding te helpen. Militairen, politie en douane in onbestemde uniformen en kantoren maken deel uit van het ‘overgangsritueel’ in de hoop dat ook zij er een ‘petit cadeau’ aan overhouden. Er word op fluitjes geblazen, commando’s uitgedeeld, aanwijzingen gegeven, handen geschut, over voetbal gepraat en wij proberen samen met onze Franse vrienden een weg te vinden in deze kakofonie van geluiden en kleurrijke beelden.

Een jonge man krijgt van enkele omstanders een flink pak slaag omdat hij een oudere niet respectvol heeft behandeld. Aan beide kanten van de rivier de Senegal staat men er op om de auto te wassen hetgeen wij vriendelijk doch resoluut weigeren. Ida en Danielle verdwijnen in smoezelige, huisjes die dienst doen als kantoren voor de autoriteiten. Vrouwen worden nu eenmaal anders behandeld dan mannen. Georges en ik wachten, verplaatsen en beschermen de auto’s tegen al te opdringerige belangstellenden.

Aangekomen op de camping L’ Ocean op de Langue de Barbarie in St Louis is dan ook de eerst vraag van de reizigers na de begroeting: ‘wat hebben jullie betaald en hoe lang duurde de grensovergang’. Sommige komen huilend aan en verdriet wordt vergroot als zij vernemen dat de beide grenzen en de overtocht ons slechts 23,50 Euro heeft gekost. Het record wordt gevestigd door een Japaner op de fiets die 2 Euro betaalde. Hij spreekt geen woord Engels of Frans of hij doet alsof. De meeste zijn tussen de 80 en 100 euro kwijt vooral aan de vele tussenpersonen die zich aanbieden.

Camping L’ Ocean
De reputatie van camping L’ Ocean – Hotel Dior was al vooraf bekend en onze verwachting werd geheel waargemaakt. Tien jaar geleden is Dior, de eigenaresse, begonnen om op smalle landtong ‘Langue de Barbarie’, als één van de eerste gestart met een camping-hotel. Inmiddels is het uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor ‘overlanders’ van alle nationaliteiten. Mooi aangelegde tuinen, een gezellige bar, een sfeervol restaurant en charmant personeel zijn kenmerkend voor het terrein dat begrensd wordt door de Atlantische oceaan en de rivier de Senegal. De kapitein op dit schip is een kleine, slimme, Senegaleese met de voornaam Dior. Onze reisgenoten George en Danielle kennen haar al vanaf de start van het bedrijf.

Wij hebben besloten om hier net zo lang te blijven tot we weer op orde zijn met de auto, de website en ons zelf. Onze Franse vrienden zijn ondertussen vertrokken naar hun huis in de Cassamance en wij zullen hun begin december gaan opzoeken. Nu wij hier al een paar dagen verblijven, gaan wij ons steeds meer thuis voelen. Omringd door medereizigers, weerzien van eerder ontmoette overlanders, het personeel, het geluid van de oceaan, dat alles maakt camping L’ Ocean een onvergetelijke plaats.

Waypoint Camping L’ Ocean: 15° 59. 84.4′ N – 16° 58. 85.4′ W

Eerste biertje

Ons eerste biertje in
gezelschap met Madame Dior

Camping L'Ocean

Camping L’Ocean

Atlantische oceaan

Atlantische oceaan is de
grens van de camping

St Louis

St Louis, aan de mond van de rivier de Senegal was de eerste plaats waar de Fransen zich vestigden en aan het begin van de negentiende eeuw werd de plaats de hoofdstad van de nieuwe Franse koloniën. Dakar werd in 1904 de hoofdstad van Frans West-Afrika maar St Louis bleef het centrum van Senegal. Nu bestaat de stad uit verschillende delen; er is het vasteland en het eiland met de naam Sor en het schiereiland Langue de Barbarie.

Op het eiland was voeger de Europeese wijk gevestigd, nog te zien aan de grote oude huizen en het oude en nog steeds bestaande Hôtel de la Poste. St. Louis verkoopt zich nu als ‘ St. Louis de Senegal – Ville d’Art et d’Histoire. Delen van de stad staan op de lijst van UNESCO World Heritage.

Naar Senegal reisimpressies 2

Comments are closed.

  • Africa Web TV