Situatie in Mali verslechtert

Situatie in Mali verslechtert

Aart van der Heide. Geen enkel bericht uit Mali toont een verbetering van de situatie. Op dit moment verschijnen er veel gruwelijke video’s van moordpartijen en slachtingen op internet. Deze komen zowel uit Dogonland, de regio’s Gao en Tombouctou. De Jihadisten worden steeds sterker lijkt het. Hun aanvallen worden gruwelijker en zelfs gefilmd.

Eergisteren kreeg ik het bericht uit Tombouctou dat veel jongeren daar geen kritiek dulden op de MINUSMA omdat MINUSMA hun werk en dus inkomen verschaft. Jihadisten doen hetzelfde. Hun geld schijnt vooral uit de Golfstaten te komen maar niemand kan dat bewijzen.
Barkhane en MINUSMA zijn aanwezig in de grote steden in Noord Mali. De kosten van deze operaties zijn enorm en worden op ongeveer 1,5 Miljard Euro’s per jaar geschat. Hun impact is niet in te schatten vanwege hun beperkte mandaat. Wel wordt uit alle berichten duidelijk dat het steeds meer gaat over de tegenstelling ‘westerse ideologie’ versus ‘islam levenswijze’. Dit alles gaat gepaard met vreselijke moordpartijen op iedereen die niet uit het gebied komt. De Jihadisten zijn tegen inmenging van alle buitenlandse troepen.
De huidige regering heeft slechts controle over ongeveer 1/3 van het land en enkele grote steden in het noorden (dit is een schatting). De rest van het land staat onder controle van allerlei gewapende groepen. Veel grote bedrijven – zowel Malinese als niet Malinese – profiteren als toeleverancier van de buitenlandse troepen.
Wel krijg ik steeds meer bewijzen in handen dat Noord Mali uiterst strategisch is voor veel ideologieën. Vaak wordt over de rijkheid aan bodemschatten gesproken. Zelf hanteer ik de hypothese dat het gehele gebied gedurende 364 dagen per jaar een onbedekte hemel heeft en daarom is dit gebied uiterst geschikt om zonne-energie op te wekken. Veel Europese energiemaatschappijen hebben grote zonneparken kunnen installeren die nu allemaal weg zijn. De opgewekte stroom kan direct via kabels naar Europa geleid worden. Ook kan waterstofgas H2 gewonnen worden en via pijpleidingen naar Europa getransporteerd worden. Dit zou Europa onafhankelijk maken van Arabische olie-importen. Deze hypotheses worden bevestigd door onafhankelijke Malinese energie-experts. De ideologie die noord Mali in handen heeft, heeft zeggenschap over de toekomstige energievoorziening van Europa.
De vraag is waarom hierover nooit gesproken of geschreven wordt? Mijn verklaring is dat deze hypothese overal bekend is maar uiterst strategisch dus geheim wordt bewaard.
Mali is hiermee inderdaad een geglobaliseerd land geworden. Opgenomen in de vaart der volkeren of een speelbal geworden van geopolitieke belangen? De westerse landen zoeken naar een militaire oplossing terwijl in Mali de roep op een dialoog steeds luider klinkt. Hopelijk krijgt Mali na het bewind van de huidige president IBK een president die deze dialoog durft aan te gaan.
N.B. Madame Sophie de kinderarts uit Gao die 3 jaar geleden in Gao op volle dag werd gekaapt schijnt nog steeds in leven te zijn. Haar familieleden zijn op dit moment in Mali en onderhandelen nog over haar vrijlating. De financiële eis tot vrijlating is heel hoog.
De Nederlandse regering overweegt experts naar Mali te sturen om het leger beter te trainen. Moet je dit als kolen op het vuur beschouwen of als vredesversterking? De vraag komt van de VN en niet van de Malinese overheid. Malinezen zullen hierover zeker een mening hebben maar die zullen niet en nooit naar hun mening gevraagd worden. Volgens mij zal dit het Jihadisme verder alleen maar versterken.