Impressies van Swaziland
Aankomst : 8 december ‘03 | Vertrek : 16 december ‘03 | Aantal gereden km: 54.700 km |
Route: Komatipoort, Krugerpark, Nelspruit, (Zuid Afrika), Piggs Peak, Mbabane, Manzini, Mlilwane Wildlife Sanctuari, Hlane Royal N.P. Big Bend, (Swaziland), Kwazulu Natal (Zuid Afrika)St Lucia, Zuid Afrika 15 december ‘03 |
Het koninkrijk van Swaziland
Er is een koninkrijk in het kleinste land van Zuidelijk Afrika, genaamd Swaziland – het land van de Swazis. Behalve een woestijn heeft dit miniatuur staatje alle uiterlijke kenmerken van Afrika. Vrolijke mensen met een cultureel en historisch besef, eeuwig groene beboste bergen en een rijk dierenleven. Het was geen gemakkelijke opgave om de onafhankelijke status te verkrijgen en te behouden voor Swaziland. Het was Koning Ngwane III die zijn volk leidde in het midden van de 18de eeuw van Maputo in het huidige Mozambique naar de groene weilanden van de Pongolarivier. Nu beschouwen de Swazis Ngwane III als hun eerste Koning en wordt met respect over hem gesproken. Zijn opvolgers hadden het niet makkelijk en stonden onder constante druk van de machtige Zulu’s, de Boeren en de Engelsen. Gelukkig voor de Swazis kregen deze machten bonje met elkaar en zochten bondgenoodschap bij het kleine koninkrijkje dat zo kon overleven.
De Engelsen, na hun overwinning op de Boeren in de Anglo-Boer War in 1902 namen de controle over Swaziland over als een protectoraat. Koning Sobhuza II was nog een jong kind. Zijn moeder Labotsibeni functioneerde als regentesse tot haar zoon in 1921 de troon besteeg. Gedurende die tijd vochten de Swazi terug door hun land terug te kopen, aangemoedigd door Labotsibeni en Koning Sobhuza II. Vele Swazis gingen werken in de mijnen in de buurt van Johannesburg om geld te verdienen. Toen Swaziland op 6 september 1968 weer onafhankelijk werd, was tweederde van het land weer in handen van de Swazis. In de grondwet was de absolute en onaantastbare macht van de koning verankerd. In 1982 overleed de toen langst regerende koning van de wereld Sobhuza II. De jonge Mswati III besteeg de troon in 1986. Hij zette het traditionele patroon van absolute macht van de koning voort. De meeste Swazis maakten zich zorgen over het verlies van de oude cultuur en stemden in met deze vorm van regentschap.
De koning, ook wel Ngwenyama,de leeuw, genoemd en zijn moeder Ndlovukazi, de vrouwtjesolifant, vormen het hoogste gezag, bijgestaan door een raad van adviseurs vanwie een kwart gekozen wordt door het volk. Vandaag de dag is Swaziland een land met een bevolking die uit verschillende stammen bestaat met een gemeenschappelijke taal, het SiSwati, een gezamenlijke cultuur en een onaantastbare loyaliteit aan koning en vaderland. Het land leeft in vrede met zijn buurlanden en er zijn geen binnenlandse spanningen. De invloed van het grote buurland Zuid Afrika is op alle fronten merkbaar maar men passeert een serieuze grens bij het binnengaan van Swaziland. Omdat er weinig campings zijn in Swaziland, kozen wij de betaalbare wildparken als overnachtingsplaatsen.
Alles is overzichtelijk in dit land met als gevolg dat men het ene moment boodschappen doet in een moderne Zuid Afrikaanse supermarkt Pick ’n Pay en een half uur later geconfronteerd wordt men een neushoorn die op enkele tientallen meters van onze verblijfplaats aan het grazen is. Een rustig ontbijt wordt verstoord door een struisvogel die ook wel een graantje wil meepikken en even later zien wij onze eerste ‘kill’ door een grote mannetjesleeuw die een wild zwijn te grazen heeft genomen. Dit is het koninkrijk van Swaziland, waar het volk en de natuur zo bij elkaar passen.