The Dynamics of Dust

The Dynamics of Dust

Noorderlicht | Huis van de Fotografie. In deze expositie documenteert Philippe Dudouit (Zwitserland, 1977) tot 25 augustus 2019 de nieuwe relaties die de verschillende inheemse en van oudsher nomadische bewoners van de Sahel-Sahara regio gevormd hebben met een gebied dat ze niet langer vrijelijk – of veilig – kunnen doorkruisen.

De regio, een voormalig toeristenparadijs, is nu officieel verboden terrein voor buitenlanders vanwege een aantrekkende ontvoeringsindustrie. Dit heeft de toch al nijpende economische situatie nog erger gemaakt: grote delen van de bevolking verloren een inkomen dat essentieel was voor hun levensonderhoud.

Op het eerste gezicht lijken de problemen in dit gebied dit te wijten aan de opkomst van islamitisch terrorisme, maar een nadere blik onthult een realiteit die veel complexer is. De regio moet het hoofd bieden aan een gevaarlijke cocktail van onderontwikkeling, armoede en staatsfalen. De nieuwe, transnationale machtsconstellatie wordt bepaald door bewapende islamisten, mensenhandelaars, drugs- en wapensmokkelaars, naast internationale belangen om olie-, goud- en uranium-mijnbouwrechten. Het ontbreken van een politieke visie voor de toekomst van de regio, in combinatie met toenemende woestijnvorming als gevolg van klimaatverandering, vormt een scenario waarin een gedoemde generatie opgroeit.

Het werk van Philippe Dudouit is gebaseerd op diepgaande historische, geopolitieke en cartografische documentatie, onderzoek en analyse. Als zodanig vormt The Dynamics of Dust (2008-2018) een fotografische langetermijnstudie naar de sociaal-politieke evolutie van de Sahel-Saharische zone.

Noorderlicht biedt de eerste uitgebreide presentatie van The Dynamics of Dust in een soloshow, voorafgaand aan de lancering van het gelijknamige boek van Dudouit door de gerenommeerde uitgeverij Patrick Frey. De tentoonstelling omvat grootformaat foto’s naast GoPro-opnames, Toeareg-muziekvideo’s, een hommage aan de alomtegenwoordige Toyota Hilux-pick-up en een blik op woestijnmode. Curator is Hester Keijser, die sinds 2011 samenwerkt met Philippe Dudouit.

Noorderlicht | Huis van de Fotografie
8 juni t/m 25 augustus 2019
wo t/m zo van 12 tot 18 uur

Akerkhof 12
9711 JB Groningen